Разлог за овакву меру синдиката полиције је све већи број случајева у последње време где су грађани кажњени зато што су бранили имовину од провалника. Они сматрају да би се његовим усвајањем смањила стопа провалних крађа и трагичне последице по грађане и њихове породице

Новим предлогом Синдиката запослених полиције могло би да се деси да онај коме неко провали на посед може да се одбрани, а да за то не одговара! Из полиције су, наиме, упутили допис Влади Србије са предлогом да се по хитном поступку усвоји закон о заштити приватне својине, који би био по угледу на онај који постоји у САД.

“Како смо сведоци да су се у претходним годинама догађали трагични догађаји да приликом провалних крађа страдају грађани и чланови њихових породица, а да се у многим случајевима догађало да грађани, штитећи своје чланове породице и имовину, нанесу телесне повреде или лише провалника живота у самоодбрани, а да потом добију затворске казне због законске регулативе, Синдикат запослених полиције је предложио усвајање закона о заштити приватне својине и покренуо петицију“, пише у саопштењу.

Предлог закона би био урађен по узору на амерички који предвиђа да ако провалник уђе у приватни посед, стан, кућу и том приликом нападне власника и укућане, да исти, у самоодбрани и заштите живота, личног интегритета и приватног поседа, у случају наношења телесних повреда или лишења живота провалника, нису законски одговорни.

Синдикат је позвао све своје чланове, запослене у МУП-у и све грађане да потпишу петицију која је постављена на Фејсбук страници Синдиката запослених у полицији, како би се усвојио овај закон.

Извор: telegraf.rs, mondo.rs