Селидба судова и тужилаштава из Палате правде треба да почне за две недеље. Премештање неколико стотина хиљада предмета обезбеђиваће полиција.

Сeлидба правосудних институција из београдске Палате правде, која је последњих дана у жижи јавности, требало би да почне најкасније за две недеље, а припреме су увелико у току. Селидбу предмета, њих неколико стотина хиљада, обезбеђиваће полицајци, кажу у Министарству правде, и додају да ће сваком суду и тужилаштву бити обезбеђен адекватан простор, како би носиоци правосудних функција и запослени могли несметано да раде.

На ово пресељење реаговало је Друштво судија Србије, које тврди да ће, према информацијама које имају, само једна правосудна институција бити адекватно смештена. У Министарству то демантују и подсећају да је у завршетку потпуна реконструкција бивше зграде Војно-техничког института (ВТИ) у Катанићевој 15 на Врачару, тзв. Велика Катанићева, од 12.000 квадрата. Крај радова је предвиђен за почетак августа, а правосудне институције које овде буду пресељене требало би да почну да раде у првој половини септембра. Зграда је иницијално намењена за Апелационо јавно тужилаштво, Други основни суд и Друго основно тужилаштво, али и Републичко тужилаштво и Државно веће тужилаца. Због отпочињања реконструкције Палате правде, у “Велику Катанићеву” биће одмах пресељени Други основни суд (грађанска и кривична материја) и Друго тужилаштво, али и Кривично одељење Вишег суда.

У најближем комшилуку, у згради познатој као “Мала Катанићева”, која је такође део комплекса ВТИ и у којој се налази Апелациони прекршајни суд, привремену адресу пронаћи ће Више тужилаштво.

Министарство правде истиче да наведен план пресељења још није коначан и да су могуће његове измене у складу с потребама и захтевима председника судова и јавних тужилаца из Палате правде.

– Подсећамо да у Палати правде, у којој су неке од најважнијих правосудних институција, више од четири деценије није било готово никаквог реновирања или реконструкције – кажу у Министарству.

 

ПРИТВОР У СИВУ 2

Планирано је да се Први основни суд (кривична материја) и Прво основно тужилаштво привремено преселе у СИВ 2, који ће до пресељења бити прилагођен потребама ових институција. СИВ 2 ће чак добити и своју притворску јединицу. Засада је у плану да Трећи основни суд (кривична материја) и Треће основно тужилаштво смештај нађу у згради Трећег основног суда на Новом Београду, на Булевару Михајла Пупина 16.

Извор: сајт Новости