Комитет министара Савета Европе позвао је данас Србију да у предвиђеном року усвоји закон којим би се регулисало извршење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру о исплати старе девизне штедње.

Комитет је приметио, као и у ранијим одлукама, да српске власти припремају нацрт закона о обештећењу штедиша који ће омогућити повраћај старе девизне штедње под истим условима као и држављанима Србије који су имали такве уштеђевине у домаћим филијалама српских банака, саопштио је Савет Европе.

СЕ је констатовао уверавање српских власти да ће ревидирани нацрт закона бити усвојен до краја децембра или најкасније почетком 2017. године.

У одлуци се наводи да је Комитет министара снажно позвао Србију да усвоји нацрт закона у најављеном року.

Комитет ће поново разматрати докле је Србија стигла у извршењу пресуде Алишић и други против Србије и Словеније (случај старе девизне штедње) на састанку у марту 2017. године. У случају да Србије до тада не усвоји нацрт закона о обештећењу штедиша, СЕ ће припремити привремену резолуцију о неизвршењу ове пресуде.

Србија је крајем октобра СЕ доставила нови акциони план у којем се наводи да ће се нацрт закона о обештећењу штедиша наћи у скупштинској процедури крајем децембра или почетком јануара следеће године.

Европски суд за људска права пресудио је да су Србија и Словенија дужне да штедишама врате стару девизну уштеђевину депоновану у некадашњој Љубљанској банци и београдској Инвест банци под истим условима коју су важили за њихове држављане.

Према проценама удружења штедиша, Србија ће на име старе девизне штедње морати да исплати више од 200 милиона евра.

Пресуда Европског суда за људска права је постала правоснажна у јулу 2014. године.

Извор: сајт rtv.rs