Advokatska komora Srbije, povodom Zaključka Visokog saveta sudstva od 30.06.2020, daje sledeće:

S A O P Š T E NJ E

Visoki savet sudstva je dana 30.06.2020. doneo Zaključak kojim se nalaže predsednicima sudova čije je sedište na teritoriji grada u kome je proglašena vanredna situacija da usled realne opasnosti za širenje virusa „COVID 19“ organizuju rad suda u skladu sa ranijim preporukama Ministarstva pravde i Zaključaka Visokog saveta sudstva donetim u vreme trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji proglašenog 15.03.2020. godine.

Posledica ovog zaključka Visokog saveta sudstva je drastično redukovanje rada sudova i tužilaštava u Republici Srbiji koji će nadalje postupati u vrlo ograničenom broju predmeta i vrstama sporova.

Advokatska komora Srbije ističe da bi redukovanje rada pravosuđa, kao jednog od najvažnijih segmenata društva, moralo predstavljati meru koja se donosi samo u slučaju proglašenog vanrednog stanja, odnosno krajnje nužde. Rad sudova i tužilaštava je od najvišeg značaja za ostvarivanje prava građana Republike Srbije, pa se ovakvom organizacijom njihovog rada građanima ograničava pristup pravdi i još više usporava rad ionako sporog pravosuđa, a advokatima se krši pravo na rad.

Advokatska komora Srbije smatra da se posebno u zgradama sudova i tužilaštava mogu vrlo jednostavno sprovesti sve propisane epidemiološke mere u sprečavanju širenja zaraze i vršiti efikasna kontrola njihove primene.

Advokatska komora Srbije traži od Visokog saveta sudstva da u svom daljem postupanju ima u vidu kako interes građana Srbije, tako i interes advokature i pravosuđa u celini.

Predsednik Advokatske komore Srbije
Viktor Gostiljac, advokat

Izvor: sajt Advokatska komora Srbije
Naslov: Redakcija