Нови закон који је ступио на снагу 1. јануара 2017. године објединио је три постојећа акта – Закон о становању, Закон о стамбеном одржавању и Закон о социјалном становању. Међутим, биће потребно још 18 месеци да би он постао компетно функционалан.

Оно што „кочи” делање овог закона, јесу позадинске процедуре које морају бити испуњене. Тако ће доношење подзаконских аката трајати шест месеци, док ће након тога бити потребно још годину дана до када ће бити извршена регистрација свих зграда у престоници.

– Период од 18 месеци искористићемо да грађане ближе упознамо са новим законом, а у том периоду они ће имати времена да изаберу управнике зграда у којима живе – рекао је за РТС градски менаџер Горан Весић.

Како предвиђа нови закон, свака зграда ће имати свог управника, сви станари ће морати да издвајају новац за одржавање, док ће станодавци бити у обавези да плаћају порез на изнајмљивање стана.

Уколико станари међусобно изаберу управника, тај посао неће бити плаћен. С друге стране, постојаће и могућност ангажовања професионалног управника и то по цени од 200 до 350 динара месечно по стану. Управник зграде биће тај који треба да обавести надлежне органе да обаве неку хитну интервенцију, то јест да заступа заједницу станара у свим правним пословима.

Дакле, иако је званично ступио на снагу првог јануара ове године, Београђани ће ипак морати да сачекају док новине које овај закон са собом носи не ступе на снагу.

Сва предузећа која су заинтересована за одржавање зграда имају подужи рок да се региструју и пријаве. Међутим, нека су већ увелико почела са својом промоцијом, али и набављањем разних међународних акредитација и лиценци.

Извор: сајт Блица