Republički geodetski zavod postavio je novu aplikaciju “katastarski alarm” preko koje se vlasnik ili onaj ko ima drugi pravni interes obaveštava o promenama koje se tiču njegove nepokretnost.

To mogu biti zahtevi promenu nosioca prava, ili za upis neke zabeležbe, odnosno hipoteke ili izvršenja, a cilj je da se spreče moguće zloupotrebe.

Katastarski alarm namenjen je građanima i privredi i omogućava da vlasnik nepokretnosti dobija obaveštenje na imejl adresu sa brojem predmeta i njegovim kratkim opisom, pojašnjava Darko Vučetić iz Republičkog geodetskog zavoda.

On ističe da je nova aplikacija značajna jer prevenira eventualne zloupotrebe sa nepokretnostima.

Što se tiče samog upisa u katastar, na koji se inače građani godinama žale zbog sporosti rešavanja zahteva, Vučetić tvrdi da se novi predmeti, počev od jula 2018. godine, rešavaju brzo, ali da i dalje postoje zastoji u rešavanju starijih zahteva.

Prema njegovim rečima, Republički geodetski zavod radi na pronalaženju sistemskog rešenja za taj problem, a paralelno digitalizuje stare isprave.

Takođe, kako je dodao, digitalizovan je i način komunikacije između dva državna sistema – katastarskog informacioniog sistema i pravosudnog informacionog sistema, kojem pristup imaju i javni beležnici, tako da se potpuno razmenjuju podaci između njih.

Iz Zavoda navode da je i građanima olakšan pristup katastarskoj službi otvaranjem E-šaltera koji rade 24 časa dnevno.

Izvor: sajt RTV
Naslov: Redakcija