Registracija vozila trebalo bi da se od sledeće godine plaća na osnovu vrednosti, a ne kubikaže i to će, kako smatraju auto uvoznici, napokon otvoriti tržište četvorotočkaša veće zapremine motora.

Novinu u određivanju cene registracije vozila najavio je ministar finansija Dušan Vujović koji je najavio da će set novih zakona biti spreman do kraja ove godine. Vujović je rekao da je vreme za izmene poreskih zakona i naveo “primer plaćanja poreza na automobile koji je do sada bio po kubikaži vozila umesto da se računala vrednost”.

Zbog visine registracije tržište vozila sa više od 2.000 kubika je u poslednjih šest – sedam godina potpuno zamrlo, a takve automobile kupovale su jedino firme i pravna lica.

Automobili sada zbog modernih tehnologija razvijaju veće snage iz mnogo manje radne zapremine.

Novi cenovnik registracije vozila biće svakako pravedniji, međutim i dalje ima nejasnoća.

Postavlja se samo pitanje koja će se vrednost automobila uzimati kao kriterijum prilikom određivanja automobila. Da li kataloška vrednost AMSS-a ili faktorna ustanovljena, recimo, prilikom uvoza i sklapanja fakture?

Inače, ukidanje uredbe o registraciji vozila po kubikaži godinama je predmet negodovanja vozača u Srbiji i dosad je više puta apelovano da se izmeni, jer je tehnološki odavno prevaziđena.

Ovaj „porez na luksuz“ uveden je 2009. godine pod izgovorom svetske ekonomske krize. Ukidanje nepopularne uredbe prvi put je razmatrano 2011, a prošle godine se mesecima razvlačilo kao tema. Kao što biva, sve se završilo na pričama.

Tokom rasprava o izmeni uredbe o „porezu na luksuz“ dosad je provejavao stav da se uvede oporezivanje na osnovu relevantnijih faktora, kao što su konjske snage, početna cena vozila, godište.

Izvor: sajt Blic-a