ИЗБОРНА трка за нове управнике или њихов реизбор стартовала је прошле недеље када је почео да ради централни регистар стамбених заједница. А Београђани су међу првима похрлили да изаберу ново руководство зграде, упишу се у базу и ову обавезу „скину“ с врата.

За десетак дана, колико функционише веб-апликација за упис стамбених заједница у регистар, на територији Београда пристигло је педесетак пријава. А прве ажуриране податке о новим управницима и згради упутили су Звездарци, који су са Новобеограђанима по броју захтева били најажурнији. Према информацијама Републичког геодетског завода, који води централни регистар, одзив суграђана је задовољавајући, па је до сада за престоницу урађено 20 решења, док је друга половина поднетих у процедури.

– Око 350 је овлашћених регистратора у целој Србији, који обрађују пријаве – каже Весна Протулипац из Републичког геодетског завода.

Из општине Звездара потврдили су, за „Новости“, да су њихови становници заинтересовани да ову законску обавезу испуне што пре.

– Од почетка рада регистра донето је 14 решења – каже Валентина Богојевић, начелница Одељења за имовинско правне и стамбене послове Општине Звездара. – Обрасци су доступни и на сајту, на ком се и налазе сва обавештења, као и у писарници. Иако су суграђани углавном информисани, долазе и да би се распитали, а наши запослени им излазе у сусрет како би добили све неопходне информације.

Далиборка Станић једна је од новопечених управница зграде на Звездари, која је одмах по уведеним новинама добила поверење својих комшија.

– Изабрана сам са управника одмах пошто је регистар започео рад. Посао ћу обављати као и до сада, док сам била председница скупштине станара, без новчане надокнаде. Остало ми је још само да пријаву однесем у општину како бисмо се и званично регистровали.

Рок за упис у електронску базу података о стамбеним заједница је 12. децембар. До тада је потребно да станари одрже седнице, изаберу управника и све то унесу у нови записник. Потом, општинама треба да поднесу пријаву за упис, записник са седнице и одлуку о избору новог управника стамбене заједнице, као и доказ о уплати таксе у износу од 600 динара.

ДОБРО ИНФОРМИСАНИ

– Од када је почео да ради Регистар стамбених заједница у нашу општину стигло је 15 захтева за упис у регистар – кажу из Општине Нови Београд. – Захваљујући директном контакту са грађанима преко кабинета грађана као и преко Одељења за имовинско правне и стамбене послове, обавестили смо своје грађане о детаљима, па су они добро информисани о свему. Такође, на сајту општине, као и када дођу лично, грађанима је на располагању образац пријаве са упис, списак целокупне документације, која им је потребна за регистрацију.

 

Извор: сајт Вечерњих новости