Muškarcima širom Srbije stižu plave koverte od Ministarstva odbrane, a radi se o redovnom pozivanju vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, što u praksi znači da ih mogu očekivati svi oni koji su stariji od 30 godina, a koji nisu odslužili vojni rok.

Za sada se ne zna koliko će tačno muškaraca dobiti poziv, osim da je u planu da ih bude nekoliko stotina, i da će u okviru obuke koju budu imali sticati osnovna vojnička znanja – od vežbi na poligonima, rukovanja oružjem a, ako se nastavi praksa od prošle godine, obuka će podrazumevati i vežbe za nišandžije, razne poslužioce, medicinsko osoblje, vozače…

Ministarstvo navodi da su u ovoj godini planirana za vojne vežbe dva termina, u maju i novembru, a obučavanje se sastoji iz osnovne obuke u trajanju od 15 dana, koliko će potrajati i specijalistička obuka.

Šta sve ovo znači za ljude koji budu dobili pozive, da li će morati da odsustvuju sa posla i da li će im to biti opravdavano, da li će moći da izbegnu obuku, i šta će biti ako se ne odazovu? Ovo su samo neke od nedoumica sa kojima se potencijalni rezervisti suočavaju.

Svi oni koji su u radnom odnosu, a pozvani su na vežbu, dobijaće uobičajenu platu. To znači da će zaposleni za vreme trajanja obuke primati platu u visini svoje prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Zapravo, poslodavac je u obavezi da isplati uobičajenu platu, što će mu Vojska Srbije refundirati.

Takođe, zaposlenim osobama biće plaćeni i svi prateći troškovi: putni, zdravstveno osiguranje, smeštaj i hrana. Takođe, njima pripada i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Oni koji su pozvani na vežbu, a samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Sa druge strane, oni koji nisu osigurani po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, zatim poljoprivrednici, kao i oni koji primaju penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, pripada novčana naknada u visini neto plate po činu i dužnosti profesionalnog vojnika čina razvodnika (Propis o platama i drugim novčanim primanjima profesionalnih pripadnika Vojske Srbije).

Inače, sve osobe u rezervnom sastavu imaju i pravo na naknadu troškova za prevoz javnim saobraćajem, od mesta prebivališta do mesta javljanja za obavljanje vojne obaveze.

Poziv budućim rezervistima dostavlja se 30 dana pre datuma javljanja na zakazane vežbe, a ukoliko neki od njih nije u mogućnosti da se odazove, ima rok od osam dana da dostavi „opravdanje“.

Razlozi za odlaganje ili prekid vežbe mogu da budu razni, poput nepredviđenih situacija ili bolesti. Međutim, tu su i drugi razlozi, od toga da je još jedna osoba iz njegovog domaćinstva pozvana ili se već nalazi na služenju vojnog roka, ukoliko polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu, ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre…

Takođe, razlog za odlaganje je i učešće u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, ili pozvana osoba treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju.

Odlaganje je moguće i usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ako u mestu u kome pozvana osoba živi vlada zarazna bolest, ukoliko odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik.

U slučaju da je reč o poljoprivrednicima i privrednicima, moguće je odlaganje ukoliko u domaćinstvu nema drugih članova sposobnih za privređivanje.

Odazivanje na poziv na obuku je obavezno. Ukoliko se ipak neko ogluši o poziv, a izostanak ne opravda, može da očekuje i prinudno privođenje, ali i kaznu koja je utvrđena zakonom. Ona može da bude i novčana i zatvorska, tačnije od 10.000 do 50.000 dinara, ili 60 dana zatvora.

Vojna obaveza, načelno, važi za osobe do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanju rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka postalo dobrovoljno, a ne obavezno.

Izvor: sajt Blic
Naslov: Redakcija