Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je puštanjem u rad novog informacionog sistema e-Inspektor Srbija danas dobila potpuno elektronski i transparentan inspekcijski nadzor, jedini te vrste u Evropi.

Brnabić je, učestvujući na 26. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, navela da je novom informacionom sistemu e-Inspektor danas pristupilo 36 inspekcija, a da će preostalih sedam biti uključeno do kraja godine.

Premijerka je istakla da Srbija tako pokazuje da može da bude lider u Evropi kada se uloži energija, vreme i novac i kada država u celini stane iza nekog projekta.

Ona je ukazala na to da su inspekcije jedan od osnovnih stubova u borbi protiv sive ekonomije i korupcije, kao i za dostizanje fer konkurencije na tržištu i jačanje privrede, a posebno sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, koji nam je neophodan za veći i brži rast.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić istakao je da će sistem e-Inspektor u velikoj meri promeniti status inspektora i prirodu inspekcijskog nadzora.

Postupak će biti mnogo transparentniji i bez dupliranja, kao i efikasniji i jeftiniji za privredu, pošto će biti bez papirologije, objasnio je Ružić, uz podsećanje na to da samo jedan podnesak o izvršenom inspekcijskom nadozoru košta približno 15 evra.

On je naglasio da će biti ostvaren veliki benefit za budžet i privrednike, i dodao da će danas Kancelarija za IT i elektronsku upravu uručiti nove laptop računare svim inspektorima koji su prošli obuke, kako bi radili na elektronskom servisu e-Inspektor.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je novinarima, uoči pomenute sednice, da je ta kancelarija prethodnih godinu i po dana radila na implementaciji ovog veoma složenog informacionog sistema elektronske uprave.

Jovanović je naglasio da će od sutra 1.500 inspektora na teren izaći koristeći laptop računar, mobilni internet i kvalifikovani elektronski sertifikat.

Predsednik Mreže inspektora Srbije Dragoman Paunović rekao je da su postignuti veliki rezultati, pre svega na poboljšanju statusa inspektora.

Paunović je naveo da je Vlada usvojila i zaključak kojim će se povećati broj inspektora, s obzirom na to da trenutno u Srbiji ima nešto više od 4.000 inspektora, što je četiri puta manje od standarda koji važi u Evropskoj uniji.

Predsednik Skupštine NALED-A Dragan Penezić rekao je da problem sive ekonomije u Srbiji, prema poslednjim istraživanjima, obuhvata približno 15 odsto BDP-a.

Penezić je istakao da, imajući u vidu da gotovo pet milijardi evra svake godine završi u sivim tokovima, odgovorna privreda podržava svaki vid aktivnosti koji će doprineti suzbijanju tog problema.

Tu, pre svega, mislim na godinu borbe protiv sive ekonomije, čime je Vlada Srbije pokazala da želi da strateškim pristupom rešava ovaj problem, naglasio je on, uz napomenu da je u okviru mera koje se tiču Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije jedna od najbitnijih reforma inspekcije.

On je napomenuo da su u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj obezbeđena sredstva za formiranje Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, koja radi u punom kapacitetu u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Uz pomoć Kraljevine Holandije i Ambasade Norveške radimo na uspostavljanju sistema za sporazum o priznanju prekršaja u oblasti sive ekonomije, kao i za poboljšanje upravnog nadzora inspekcija, dodao je predsednik Skupština NALED-a.

Penezić je ukazao na to da je jedna od stvari na kojima NALED trenutno radi uspostavljanje jedinstvenog kontakt centra za inspekcijski nadzor, odnosno jedinstvenog centra preko koga će i građani i privreda moći da prijave sivu ekonomiju.

Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai podsetila je na to da ta banka već dve godine podržava reforme u oblasti poslovnih inspekcija.

Ovo je jedna od oblasti u kojoj smo zabeležili doslednu implementaciju reformi, istakla je Hargitai i dodala da će EBRD i ubuduće podržavati reformske mere.

Izvor: sajt Vlade RS
Naslov: Redakcija