Presuda je doneta u korist zaposlene M. B. koja je zbog prijave korupcije sa naplatom parking kazni u Novom Sadu trpela štetne posledice.

Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Novom Sadu koji je utvrdio da je novosadska uprava za inspekcijske poslove izvršila štetnu radnju prema M. B.

Kako je preneo portal Pištaljka, u presudi se konstatuje da je uzbunjivač M. B. bez stvarnog i objektivnog razloga, a kao odmazdu za izvršeno uzbunjivanje, prebačena na drugo radno mesto. 

Istom presudom sud je zabranio Gradu Novom Sadu da ponovi štetnu radnju prema Beretki i naložio da joj omogući obavljanje posla nadzornika u oblasti komunalne inspekcije. 

Sud je takođe utvrdio da je Grad Novi Sad povredio čast i ugled uzbunjivača M. B.  zbog čega će morati da joj isplati 100.000 dinara, a tuženom je naloženo i da presudu o svom trošku objavi u listu sa tiražom od najmanje 100.000 primeraka koji izlazi na celoj teritoriji države, preneo je portal Pištaljka. 

Ovu pravosnažnu presudu Apelacioni sud je doneo 22. maja, a M. B.  ju je primila 5. juna, tačno na drugu godišnjicu početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača. 

 Postupak je M. B.  vodila uz savete i instrukcije pravnog tima Pištaljke, ali i medijsku podršku tog portala.

 

Izvor: http://www.rts.rs