Прва пресуда у Србији, која је досуђена на име одштете родитељу који сумња да му је дете нестало из породилишта, донета је у кикиндском Основном суду.

Судија Радојка Радовановић донела је 6. фебруара пресуду да је држава дужна да, у складу са актуелним законским прописима, Богдану Јањићу из Кикинде исплати износ од милион и 200 хиљада динара на име накнаде за претрпљени душевни бол и патњу, трпљења неизвесности, неодговарања надлежних, скривања и заташкавања информација о стварној судбини његовог сина.

Та првостепена пресуда налази се пред Апелационим судом у Новом Саду, по жалби Државног правобранилаштва. У ишчекивању да ли ће и када пресуда постати правоснажна, Кикинђанин Богдан Јањић се, по ко зна који пут, враћа у 1983. годину.

Те године, 3. јуна, у породилишту кикиндске Болнице рођен је његов син Дејан. Порођај је прошао без икаквих проблема, а беба и мајка су били добро.

Два дана након тога, породици је у саопштено да је беба хитно пребачена за Београд. Без и једне информације надлежних у кикиндској Болници у коју здравствену институцију.

Породица Јањић лута по Београду од болнице до болнице, да би у Заводу за неонатологију добили усмену информацију да је беба преминула.

Нажалост, Богдан Јањић и његова породица нису много сазнали. Тело преминуле бебе нису преузели, јер им то није ни омогућено. Извештај из Завода, као и из породилишта кикиндске Болнице, такође је споран.

Свих ових година тешке борбе, Богдан Јањић уверен је да је његов син Дејан жив и покушава да сазна шта се заправо десило.

Иако је пречесто наилазио на зидове тишине, заташкавања у покушајима да дође до истине, уверен је да су кључне последње две године, колико траје поступак пред кикиндским Основним судом.

Позивајући се и на одлуку из Стразбура, Богдан Јањић верује да је коначно дошао период када ће надлежне институције, правосуђе у Србији, омогућити њему, али и многим другим родитељима несталих беба да дођу до истине.

Родитељи: Власти гурају закон да би у судовима све заташкали

Пресуда судије Радовановића истоветна је пресуди Европског суда за људска права из 2013. године у корист Зорице Јовановић против Србије, а Србији је том приликом наложено да реши питање несталих беба, као и да Јовановићевој исплати 10.000 евра одштете и судске трошкове, пошто за 30 година није добила одговор шта се десило са њеном бебом која је рођена здрава у Ћуприји октобра 1983. године, да би после три дана наводно умрла.

Министарка правде Нела Кубуровић потврдила је да је Влада 8. марта усвојила Предлог закона о несталим бебама и подсетила на то да се он већ налазио у скупштинској процедури, али да је по формирању нове владе из ње повучен.

„Овог пута су у Предлог имплементиране одредбе које су биле део договора с појединим удружењима родитеља и ЈУКОМ-ом. Оне су у том моменту биле предложене као амандмани, а сада смо скратили процедуру и одмах их имплементирали у предлог закона“, рекла је Кубуровић за „Новости“.

Незадовољно, Удружење родитеља „За истину и правду о бебама“, обратило се Канцеларији Савета Европе у Београду, тражећи да се њихове примедбе проследе Комитету министара.

„Није тачно да су се власти у Србији консултовале са Удружењем родитеља у вези са предлогом закона у јануару. Према њему, немогуће је имплементирати пресуду Европског суда, јер нису предвиђени ни механизам, ни надзорно тело које би контролисало истражне радње. Власти гурају закон да би у судовима све заташкали“, пише Удружење Савету Европе.

Њихова иницијатива упућена властима, која је прихваћена, подразумева формирање мешовите комисије (као механизма и надзорног тела, предвиђених пресудом из Стразбура), коју би чинили представници удружења родитеља и државе. Она би истраживала сваки појединачни случај несталих беба.

 

Извор: сајт РТВ