Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, поручио је члановима Удружења „Покрени се  за посао” и будућим предузетницима да  могу да рачунају на подршку Привредне коморе Србије у свим развојним фазама  – од побољшања пословног амбијента, преко унапређења приступа изворима финансирања и новим тржиштима до промоције предузетничког духа и подстицања социјалног и предузетништва жена и младих.

„Нико боље од вас не зна шта је предузетнику потребно –  шта му је  препрека, а шта подстицај и  зато на најбољи начин – предлозима и иницијативама можете заједно да дате допринос унапређењу пословања и побољшању услова за развој предузетништва у Србији“, рекао је Чадеж, истичући да је програм „Покрени се за посао“ од локалног израстао је у национални пројекат  и може се сматрати претечом Године предузетништва.

Програм Покрени се за посао, који спроводи невладина организација ЕНЕЦА уз подршку компаније Филип Морис, мотивисао је људе да  се осмеле на приватни  бизнис. Ништа тако добро не подстиче  људе да не чекају посао већ да га стварају, као примери успешних бизниса, нагласио је председник ПКС.

Удружење „Покрени се за посао“ биће отворено и за сва микро и мала предузећа у Србији, а бавиће се унапређењем пословања и побољшањем положаја предузетника и малих породичних компанија на домаћем тржишту.
Министар привреде Жељко Сертић најавио је  да ће за две, три недеље стартовати програми подршке за старт апове у оквиру Године предузетништва, и додао да је осим 33 програма које је припремила држава пристигло више од 300 иницијатива као подршка идеји, али и око 100 предузетничких идеја.

Када је реч о старт ап програмима, у наредне две до три недеље планирано је да стартује програм који ће се реализовати преко Фонда за развој, а који подразумева 30 одсто бесповратних средстава.  Други програм биће реализован преко Развојне агенције Србије и подразумева 50 одсто бесповратних средстава, а намењен је пре свега младима, женском и социјалном предузетништву.

Сертић је подсећа да је држава издвојила 16 милијарди динара, подршке развоју предузетништва од чега је четвртина бесповратна, односно 4,4 милијарде динара – намењених почетницима, женама, социјалном предузетништву.
Представник ЕНЕЦ-е, једног од оснивача Удружења Миливоје Јовановић истакао је да је кроз програм подржано 30 одсто младих и а 41 одсто жена предузетница.

Удружење које је основано, како је казао, пружиће  прилику свим члановима да се додатно развијају, размене искуства и унапреде пословање. На тај начин до сада је запослено 1.800 људи, а нарочито је од користи био онима који су остали без посла у транзиционом периоду.

Иван Милетић, директор корпоративних послова компаније Филип Морис за југоисточну Европу Иван Милетић подсећа да је идеја „Покрени се за посао“ заживела у Нишу пре шест година  и да је прерасла како каже у веома успешан национални програм подршке предузетништву, не само захваљујући бесповратним средствима за набавку опреме већ и због додатног подстрека, менторства и саветодавне помоћи корисницима програма.

Извор: сајт Привредне коморе Србије