Србији предстоје уставне промене. Влада је у оквиру преговора са Европском унијом давно обећала да ће измене које се тичу правосуђа бити усвојене до краја 2017. Стручњаци, ипак, сматрају да је промена највишег правног акта прилика да се недовољно добре формулације у актуелном Уставу, које се односе на унутрашња питања – замене бољим.

Иако је тек пре неколико месеци полагао заклету над Уставом, који се сада мења, Александар Вучић уверавао је јавност да без обзира на већину владајуће странке, нови Устав неће бити „октроисан“ – већ резултат широког консензуса.

Каква је у новом Уставу судбина преамбуле о Косову?

Председник Истраживачког форума Европског покрета у Србији, Владимир Међак, подсећа да преамбула сама по себи не прави никакво дејство.

„Ви имате делове Устава који кажу да је Косово и Метохија део Србије. Е, ако се они промене, онда долази до промене на терену. Преамбула је ту појавни облик за који су се сви закачили, зато што – лепо звучи”, истиче он.

Да би постала чланица Европске уније, Србија ће два пута мењати Устав. Пре свега, поједине надлежности биће пребачене на ЕУ, следи промена политичког система, али као прво на дневном реду – измене које се тичу правосуђа и људска права.

Осим што промена Устава следи због обавеза које проистичу на даљем европском путу, уставна реформа је неопходна и због бројних унутрашњих питања, објашњава професор права, Стеван Лилић.

Од територијалне организације до изборног система и формулација које нису „сјајне“.

„Једну формулацију коју апсолутно треба избацити из Устава, а то је члан 111, који каже да председник Републике изражава државно јединство – значи да председник Републике има цезаристичких овлашћења због тога што изражава државно јединство – пазите – не јединство институција. То је у директном сукобу са принципом поделе власти, посебно са улогом Скупштине, као дома који представља народни суверенитет. То значи да имамо један државни орган који је изнад, јер ако је председник Републике јединство државе, онда је он држава”, упозорава Лилић.

Само два месеца дели државу од обећања: Устав ће омогућити потпуну независност судства.

„Нема журбе“ – поручивала је ресорна министарка, која жели да уставне измене буду „лепеза различитих мишљења“.

За сада је само различито мишљење невладиних организација, које су укључене у процес измена Устава, а које кажу: Досадашњи наводни дијалог је само дебата једне стране.

Извор: сајт Н1