Poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, izbacuju se ova slova sa dijakritičkim znacima koja su posebno nervirala vozače i zadavala im probleme, posebno pri plaćanju parkiranja.
“Odredbe člana 5, 7, 8 , 9 i 10 Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, moto-kultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor”, navode iz MUP-a. 

Napominju da se ova odluka o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo. 

Kako dodaju, navedena izmena znači da će se ubuduće za navedene vrste vozila izrađivati i izdavati registarske tablice koje u registarskoj oznaci ne sadrže navedena slova. 

“Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate”, objašnjavaju iz MUP-a. 

Interesantno je da iz novog pravilnika, objavljenog u Službenom glasniku 21. jula 2017. godine, nije izuzeto X, koje će se i dalje nalaziti na novim tablicama. 

Izmenjen je i čan 29, gde se umesto reči sedam nalazi devet, te se pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine.

Izvor: sajt B92