Unapređenjem elektronskog servisa „Jednošalterski sistem“ (One stop shop), između Agencije za privredne registre (APR) i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), napravljen je pomak u oblasti započinjanja poslovanja, jer je uklonjen jedan korak u procedurama koje privredno društvo treba da sprovede prilikom pokretanja poslovanja.

Za privredna društva, čiji je osnivač ujedno i registrovani zastupnik, koja se registruju u Agenciji za privredne registre putem servisa objedinjene procedure jednošalterskog sistema registracije osnivanja, APR vrši prijavu na obavezno socijalno osiguranje u CROSO (M obrazac). Ovaj servis već je postojao za preduzetnike, a od sada je omogućen i za privredna društva.

Zahvaljujući jednošalterskom sistemu, privredni subjekti koji registruju osnivanje u APR-u korišćenjem tog servisa imaju olakšice uvedene u prethodnim godinama, koje su skratile procedure za pokretanje poslovanja.

Zajedno sa rešenjem o osnivanju, koje donosi Agencija za privredne registre, dobija se istovremeno registarski/matični broj iz Republičkog zavoda za statistiku i poreski identifikacioni broj (PIB), koji dodeljuje Poreska uprava, a od 2016. godine se podnošenjem jedinstvene registracione prijave osnivanja privrednog subjekta u APR-u ujedno vrši prijava za PDV, kao i prijava na paušalno, odnosno oporezivanje na ličnu zaradu za preduzetnike.

Izvor: sajt APR
Naslov: Redakcija