Приватно обезбеђење без одговарајућег сертификата полиције и даље ради иако је 1. јануара почела примена закона који то онемогућује,

Гласине да ће рок за лиценцирање радника и фирми приватног обезбеђења бити продужен нису се обистиниле. Наиме, од 1. јануара ове године почела је пуна примена Закона о приватном обезбеђењу, што подразумева да сви који се баве овим послом морају имати лиценце. Према најновијим подацима које је објавила Привредна комора Србије (ПКС), прошле године је издато 7.360 лиценци, док је 15.230 кандидата положило стручни испит.

Процењује се да је у сектору приватног обезбеђења запослено између 25.000 и 30.000 људи. То практично значи да тренутно око 22.640 радника приватног обезбеђења не би смело да ради. Међутим, у разговору са запосленима у овом сектору сазнали смо да је „на терену” ситуација другачија – они који немају лиценцу и даље раде. Највећи број њих је, кажу, „у процедури”.

На лиценцу чека још 7.870 радника. Добиће је када прођу безбедносну проверу, што може да потраје. Осим тога, испит није положило 4.464 кандидата.

„Они ће поново полагати испит”, рекао је Ђорђе Вучинић, заменик секретара Удружења за приватно обезбеђење и остале услужне делатности Привредне коморе Србије.

Надзор и контрола примене закона је у рукама МУП-а Србије, чија се реакција тек очекује. На питање да ли ће радити они који немају лиценце, Александар Недић, секретар Удружења за приватно обезбеђење и остале услужне делатности из ПКС, за „Политику” каже да је то став МУП-а.

„Они ће радити, а да ли је то дозвољено, ту је МУП да да корективну меру”, оцењује Недић.

Између осталог, полицајци имају право и дужност да проверавају и ношење ватреног оружја, али и психофизичку способност радника обезбеђења.

„Очекује се да у наредном периоду јавни сектор заврши процес лиценцирања или распише јавне набавке за овим услугама. Како би на тржишту било што више лиценцираних радника, у процес би требало да се укључе незапослени који испуњавају услове за овај посао. Велику подршку пружиће им Привредна комора Србије и Национална служба запошљавања”, рекао је Вучинић.

Чини се да је велики број радника приватног обезбеђења чекало последњи тренутак да полаже испит за лиценцу. Само у децембру је, наводи Вучинић, пријављено 7.130 кандидата. Лиценце се, како је објаснио, ефикасно издају након обављених провера. Али је, напомиње, неопходно да сви они који су положили испит поднесу захтев за добијање лиценце. Лиценцу за правна лица добила су укупно 92 предузећа, од којих 62 за послове физичког обезбеђења.

МУП ће почети поступак надзора и контроле, а фирме и појединци који су започели поступак лиценцирања имају обавезу да је спроведу до краја у што краћем року, нагласио је Вучинић. Он подсећа да су за поступак лиценцирања јасно дефинисани услови, како за правна, тако и за физичка лица.

„Врло је значајно што закон утврђује различите врсте услуге, тако да се свако може лиценцирати за делатност којом се бави или ће се бавити. Тако је прилагођен и програм обуке за раднике и полагање стручног испита за лиценцу”, објаснио је представник ПКС.

Процес лиценцирања се наставља и у овој години, а поседовање лиценце је обавеза како за даваоце тако и за наручиоце услуга. Предност је, по речима Вучинића, што ће на тржишту остати лиценциране компаније, обучене и опремљене за квалитетно обављање послова приватног обезбеђења, док ће корисници услуга, и приватни и јавни сектор, имати гаранцију и већи степен поверења јер иза лиценци стоји МУП Србије. Значајна је улога и Стручног савета за унапређење рада сектора приватног обезбеђења, који је формирао министар унутрашњих послова, у чијем су саставу припадници МУП-а и представници Удружења за приватно обезбеђење и остале услуге Привредне коморе Србије.

Извор: сајт Политике