Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je država posvećena suzbijanju sive ekonomije i dodao da je njegovo ministarstvo pripremilo Predlog zakona o fiskalizaciji, kao i da je u pripremi Predlog zakona o e-fakturama. Ministar je istakao da će ta dva zakona doprineti da se siva ekonomija još više suzbije.

Mali je naveo da je u petak na sajtu Ministarstva finansija izašao Predlog zakona o fiskalizaciji i uvođenju novih fiskalnih kasa.

Ministar je najavio da će se taj Predlog zakona za nekoliko dana naći u parlamentu na javnoj raspravi, a očekuje da će biti donet do kraja godine i da će njegova primena početi 1. januara 2022. Objasnio je da bi tim zakonom bilo omogućeno da se kroz onlajn sistem prati promet.

Za ta nova softverska rešenja i fiskalne kase, dodaje Mali, država će budžetom za sledeću godinu izdvojiti od 3,5 do četiri milijardi dinara.

Istakao je da će najveći teret novih fiskalnih kasa preuzeti država, i da privreda neće imati nikakva opterećenja.

Podsetio je da su poslednje izmene Zakona o fiskalizaciji bile 2004. godine i istakao da su se tehnologija i poslovno okruženje od tada mnogo promenili.

Drugi predlog zakona koji priprema Ministarstvo, dodaje Mali, jeste o e-fakturama i on je izrazio nadu da će taj zakon biti usvojen u prvom kvartalu naredne godine, dok će sa primenom krenuti, takođe, od 1. januara 2022. godine.

Kaže da se e-fakture uvode na zahtev privrede i da više neće biti papirnih faktura, jer će biti digitalizovane, a čime će biti smanjene potencijalne nepravilnosti i suzbijena siva ekonomija.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija