Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja učestvovao je u Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, gde je govorio na temu E-inspektora, socijalnih karti i Dokument menadžment sistema.

Ministar Đorđević rekao da je u protekloj godini obavljeno više od 30 odsto više inspekcijskih nadzora, zahvaljujući sistemu E-inspektor olakšan je i modernizovan rad inspekcija.

Đorđević je naveo da su inspektori morali da prođu i različite obuke, a opremljeni su tako da budu u svakom momentu mobilni na terenu.

„Ono što je sada njihova prednost je da mogu da imaju izjednačenost u pristupanju, koriste podatke iz drugih registara, sarađuju sa drugim inspekcijama…“, rekao je Đorđević.

Ministar je ovom prilikom istakao da je u planu da sistem Socijalnih karata zaživi 2021. godine i dodao da veruje da će on biti od velike koristi za građane.

Đorđević je objasnio da je projekat socijalnih karata podeljen u tri faze.

Prva faza, koja će biti u julu mesecu ove godine, koja podrazumeva da svi podaci o ličnosti koje poseduje Ministarstvo rada budu objedinjeni na jednom mestu, trebalo bi da bude završena do juna.

Druga faza podrazumeva usvajanje zakona o socijalnim kartama, dok završna faza treba da bude izrada alata, po ugledu na Dansku, zemlju koja, kaže ministar, ima najsavršeniju socijalnu kartu sa ukrštenim podacima o svakom licu.

Đorđević je objasnio da će građani imati mnogo koristi od socijalnih karata, jer će do svojih prava dolaziti bez apliciranja.

„Građani kojima treba socijalna pomoć dobijaće je po automatizmu, sistem će sam izračunati kolika će pomoć da bude a u skladu sa mogućnošću budžeta, osobe sa invaliditetom će, primera radi, imati pravo na parking bez apliciranja, po automatizmu, borci će dolaziti do svojih prava bez administrativnih problema. Cilj je da roditelji, kada dobiju bebu, posle prijave na sistem u porodilištu u sekundi dobiju poruku sa čestitkom, a potom i poruku da im je uplaćen roditeljski dodatak“, rekao je Đorđević.

To će biti sistem za celu državu, istakao je Đorđević i dodao da pristup tim podacima mora biti strogo zaštićen

„Da bi takav sistem zaživeo, potrebna je posvećenost svih državnih organa i mi radimo na tome“, rekao je Đorđević.

Izvor: sajt Ministarstva za rad
Naslov: Redakcija