Novi Zakon o trgovini stupio je na snagu 30. jula, predviđa stroža pravila oglašavanja sniženja po radnjama, ali i kontrolu inspektora. Reporteri „Blica“ obišli su radnje kao tajni kupci, a evo šta su zatekli.

Gotovo da nema izloga butika u prestonici koji se ne hvali sniženim cenama. „Finalno sniženje“, „Akcija“, „Sale 70%“, „Poslednje cene“, „Krajnje sniženje“ neki su od bombastičnih, ponekad i zbunjujućih natpisa, a tek oštrije oko otkriće da se između najave niske cene i samih postotka popusta kriju i sitnim slovima „do“, neretko i na engleskom „up“.

Ipak, da je nova regulativa stupila na snagu, može se videti u većem broju butika – svoj kutak u radnjama dobila je roba sa sniženom cenom, odvojena od rafova sa tek pristiglim kolekcijama po znatno višim cenama. Baš kao što nalaže zakon, cena pre i posle sniženja je jasno naznačena, a, čini se, ne krši se ni propisan rok za sezonsku rasprodaju, koja sada može da počne dva puta godišnje. Konkretno, za ovaj period, to je od 1. do 15. jula i predviđeno je da traje do 60 dana.

Ali, loše navike se teško menjaju. Tako da su radnje koje su ispoštovale pravilo da čak petina stvari mora da ima sniženje s reklame, u manjini. Tako smo kao tajni kupci tamo gde se reklamiralo da se može kupiti majica za samo 300 dinara pronašli jedva dve. U drugom lokalu, istaknut popust „do 70 odsto“ odnosio se samo na robu koja je ostala u najmanjim brojevima.

Ne može se reći da se i svi trgovci strogo pridržavaju istaknute cene pre i posle sniženja i to se primećuje u buticima stranih brendova, što su primetili i pojedini kupci.

– Ušla sam u jednu radnju baš zbog natpisa da je popust od 50 odsto. Međutim, te na jednom rafu piše „popust se obračunava na kasi“, na drugom nema ništa, tako se ne zna šta je to tačno na akciji, a šta nije. Prevarila sam se i u jednom domaćem butiku. Prodavačica mi je uporno ukazivala da tog dana važi popust od 20 odsto na svu robu, da bih, kad sam došla na kasu, saznala da, eto, za tu stvar koju sam se odlučila to ne važi, jer je već snižena, što, naravno, nigde nije pisalo – podelila je sa nama Beograđanka Jovana M.

U ovim slučajevima čak je i zakon pomalo na strani trgovca – tokom akcijske prodaje trgovci nisu dužni da istaknu prethodnu cenu ako akcija traje do tri dana, već samo procenat sniženja.

Trgovci, takođe, ne znaju ili ne žele da razdvoje značenje termina „rasprodaja“ i „sniženje“. Pod rasprodajom zakon podrazumeva da se one organizuju zbog prestanka prodaje određene robe ili u slučaju prestanka poslovanja trgovca ili prestanka poslovanja u objektima.

Posla za tržišne inspektore svakako ima, koji će baš kao reporteri „Blica“ sada kao tajni kupci kontrolisati trgovce. Njihova ovlašćenja su, ipak, znatno veća – prema novom zakonu imaju mogućnost da kao tajni kupci proveravaju od toga da li je radnja pravno registrovana do neizdavanja fiskalnih računa, pogrešne gramaže i to sve mogu učiniti bez najave, a tek nakon obavljene prikrivene kupovine može se predstaviti.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija