Од 1. јула 2018. године почеће примена мера за подстицај рађања, па ће тако родитељи за треће дете добијати месечно 12.000 динара наредних десет година, а за четврто 18.000 динара, изјавила је министарка задужена за демографију и популациону политику, Славица Ђукић Дејановић.

Она је појаснила да се приводе крају законске измене које регулишу питање финансирања, а то је Закон о финансијској подршци породици са децом („Сл. гласник РС“, бр. 113/2017) и Закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи („Сл. гласник РС“, бр. 40/2017 и 113/2017 – др. закон).

– То су мере које директно ублажавају економску меру подизања деце и то трећег и четвртог детета. Ако мајка у блиском периоду роди треће и четврто дете она ће имати 30.000 динара да би стандард живота трећег и четвртог детета био као и деце која су раније рођена – појаснила је Ђукић Дејановић након расписивања конкурса за доделу средстава општинама за подстицај рађања.

Једна од подстицајних мера која ће почети да се примењује јесте и то да жене које су родиле дете у поступку вантелесне оплодње имају право на још три покушаја о трошку државе за рађање другог детета.

Право на добијање средстава имају родитељи који су добили треће или четврто дете од почетка године.

Кабинет министарке задужене за демографију и популациону политику расписао је јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за финансирање мера популационе политике у овој години.

За ту намену из буџета је обезбеђено 500 милиона динара, неопходно је да општине за пројекат обезбеде 20 одсто средстава, док ће преосталих 80 одсто бити финансирано средствима за мере популационе политике.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић појаснила је да право учешћа имају све општине појединачно, или више њих удружених из истог региона и да је једини услов локалним самоуправама да у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење популационе политике.

– Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља, борбу против неплодности и популациону едукацију – појаснила је Ђукић Дејановић.

Она је подсетила да је прошле године за те намене издвојено 130 милиона динара и да су тим новцем финансирани пројекти у 15 локалних самоуправа. На конкурс се прошле године пријавило 90 општина, а средства је добило 15 локалних самоуправа.

Ове године локалним самоуправама је на располагању скоро пет пута више новца, а максимални износ који може добити општина која аплицира пројектом самостално је до 10 милиона динара.

– Уколико пријаву поднесу заједнички до три општине максималан износ је 75 милиона динара, односно 100 милиона динара ако пријаву подноси четири или више општина из истог региона – навела је министарка.

Рок за конкурисање је 20 дана од објављивања позива у „Сл. гласнику РС“.

 

Извор: сајт Блиц-а
Наслов: Редакција