Grupa advokata predvođena Jugoslavom Tintorom zauzela je 23.5.2017. jednu od prostorija Advokatske komore Beograda. Privatno obezbeđenje ih je sprečilo da zauzmu i ostale kancelarije Komore, za šta, kako tvrde, kao legitimno rukovodstvo polažu sva prava.

Barikade, prozivanje, prisustvo obezbeđenja i intervencija policije, kao i svojevrsna pat-pozicija, epilog su jučerašnjeg pokušaja primopredaje dužnosti rukovodstva u Advokatskoj komori Beograda. Stara uprava na čelu sa Slobodanom Šoškićem, koji zbog bolesti nije prisustvovao susretu u prostorijama Komore, uz pomoć privatnog obezbeđenja odbila je da preda ovlašćenja i inventar novoj upravi, za koju tvrdi da nije legalno niti legitimno izabrana.

– Jedina legalno sazvana izborna skupština Advokatske komore, po odluci njenog Upravnog odbora, koji je jedini organ ovlašćen da je zakaže, biće održana 10. juna u Sava centru – tvrdi Šoškić. – Održavanje navodne izborne skupštine, 13. maja u opštini Stari grad od strane jednog broja advokata, nelegalno je i nelegitimno postupanje, suprotno Statutu i zakonu.

Šoškić je pisanim putem pozvao advokate da se odazovu na izbore 10. juna, jer, kako kaže, jedino tako može da se stane na put krupnom kapitalu oličenom u advokatskim ortačkim društvima.

Međutim, advokati okupljeni oko Tintora, predsednika koji je izabran na skupu 13. maja, tvrde da su prostorije Advokatske komore Beograda – uzurpirane. Oni su se juče ujutru okupili u zdanju u Dečanskoj ulici očekujući primopredaju dužnosti. Umesto toga, zatekli su kordon pripadnika privatnog obezbeđenja.

– Fizički smo sprečeni da uđemo u kancelarije koje pripadaju svim beogradskim advokatima – kaže Tintor. – Staro rukovodstvo odbilo je primopredaju, uzurpirajući prostor na koji više nema pravo. Zato smo zauzeli jednu od kancelarija Komore na prvom spratu i držaćemo je sve dok se staro rukovodstvo ne povuče.

Tintor je rekao i da će novo rukovodstvo zasedati u svečanoj sali zajedničkih prostorija advokatskih komora Beograda i Srbije, jer odatle „nikakva pretorijanska garda, u vidu obezbeđenja plaćenog novcem beogradskih advokata, neće moći da ih izbaci“.

On je poručio da nasilje i samovolja nekolicine članova starog rukovodstva ne mogu nikada da pobede izbornu volju advokata Beograda.

IZBORI, PA PRIMOPREDAJA

Primopredaja dužnosti biće obavljena 11. ili 12. juna posle skupštine za izbor novih organa Komore – poručio je juče jedan od članova UO AKS Radoslav Nedić. On je okupljenim advokatima juče i saopštio da preuzimanje dužnosti i prostorija neće biti moguće zbog odsustva predsednika AKB Slobodana Šoškića.

Izvor: vebsajt Novosti