Група адвоката предвођена Југославом Тинтором заузела је 23.5.2017. једну од просторија Адвокатске коморе Београда. Приватно обезбеђење их је спречило да заузму и остале канцеларије Коморе, за шта, како тврде, као легитимно руководство полажу сва права.

Барикаде, прозивање, присуство обезбеђења и интервенција полиције, као и својеврсна пат-позиција, епилог су јучерашњег покушаја примопредаје дужности руководства у Адвокатској комори Београда. Стара управа на челу са Слободаном Шошкићем, који због болести није присуствовао сусрету у просторијама Коморе, уз помоћ приватног обезбеђења одбила је да преда овлашћења и инвентар новој управи, за коју тврди да није легално нити легитимно изабрана.

– Једина легално сазвана изборна скупштина Адвокатске коморе, по одлуци њеног Управног одбора, који је једини орган овлашћен да је закаже, биће одржана 10. јуна у Сава центру – тврди Шошкић. – Одржавање наводне изборне скупштине, 13. маја у општини Стари град од стране једног броја адвоката, нелегално је и нелегитимно поступање, супротно Статуту и закону.

Шошкић је писаним путем позвао адвокате да се одазову на изборе 10. јуна, јер, како каже, једино тако може да се стане на пут крупном капиталу оличеном у адвокатским ортачким друштвима.

Међутим, адвокати окупљени око Тинтора, председника који је изабран на скупу 13. маја, тврде да су просторије Адвокатске коморе Београда – узурпиране. Они су се јуче ујутру окупили у здању у Дечанској улици очекујући примопредају дужности. Уместо тога, затекли су кордон припадника приватног обезбеђења.

– Физички смо спречени да уђемо у канцеларије које припадају свим београдским адвокатима – каже Тинтор. – Старо руководство одбило је примопредају, узурпирајући простор на који више нема право. Зато смо заузели једну од канцеларија Коморе на првом спрату и држаћемо је све док се старо руководство не повуче.

Тинтор је рекао и да ће ново руководство заседати у свечаној сали заједничких просторија адвокатских комора Београда и Србије, јер одатле „никаква преторијанска гарда, у виду обезбеђења плаћеног новцем београдских адвоката, неће моћи да их избаци“.

Он је поручио да насиље и самовоља неколицине чланова старог руководства не могу никада да победе изборну вољу адвоката Београда.

ИЗБОРИ, ПА ПРИМОПРЕДАЈА

Примопредаја дужности биће обављена 11. или 12. јуна после скупштине за избор нових органа Коморе – поручио је јуче један од чланова УО АКС Радослав Недић. Он је окупљеним адвокатима јуче и саопштио да преузимање дужности и просторија неће бити могуће због одсуства председника АКБ Слободана Шошкића.

Извор: вебсајт Новости