Основни суд у Сремској Митровици осудио је на шестомесечну казну затвора, условно на две године, једног Митровчанина због преваре на Лимунду.

Преварант је 2014. године продао већи број књига заинтересованим купцима, али им књиге није послао. Тиме је присвојио око 30.000 динара.

Преваре на интернету више нису толико лаке колико лопови мисле. Тако је портал Лимундо успео да добије случај против Митровчанина и надокнади целокупну штету, а пресуда је подразумевала и уплату 40.000 динара у хуманитарне сврхе. Опортунитетна казна значила је да је осуђени Митровчанин имао две године да је испуни, али он то није учинио и сада је на снази условна затворска казна.

Kако каже Јован Шикања из тима Лимунда, ова платформа је нашла начин да заштити своје кориснике. Приоритет је, заправо, спречити да до онлајн превара уопште и дође, али је то отежано јер се систем мора држати отвореним да би функционисао.

„Руководимо се оним да свако може да ‘игра’, али да се поштују одређена правила. Одлучили смо да у случају да до преваре ипак дође, ми корисницима одмах надокнадимо штету и не захтевамо од њих да одмах имају комуникацију са надлежним органима, иду у полицију, подносе кривичне пријаве… Све то ми смо преузели на себе и негде нам је циљ да већи део тих исплаћених средстава повратимо кроз судски процес. Кључно је да корисници због неке евентуално негативне ситуације не изгубе поверење у платформу. Корисници сада знају да у сваком тренутку ми стојимо иза њих и да овакве ситуације покривамо – од нас добијају и правну и финансијску заштиту, па идемо у судски процес“, каже Шикања.

Дневно се на овом и сличним порталима уговори и обави на неколико десетина хиљада трансакција. Преваре су неминовне, али грађани и даље немају довољно храбрости да пријављују да су преварени. Шикања наводи да се већина корисника одлучи да не пријављује преваре јер се ради о релативно малим износима, али је управо у томе проблем – преваранти настављају да раде то што раде.

„Стално едукујемо и охрабрујемо кориснике да пријављују преваре, а лакше нам је откако имамо сопствени систем заштите. Јако је добро што је пријава спорних трансакција у порасту. С подношењем кривичних пријава почели смо пре две године и имали смо неколико ситуација где су случајеви завршени испуњењем опортунитета – преваранти су схватили да треба да плате казну, врате новац и избегну даље судско гоњење. Случај од подношења кривичне пријаве до тужиоца ‘путује’ у просеку од шест месеци до годину и по дана, али изгледа да судови почињу боље да схватају високотехнолошки криминал“, каже Шикања.

Најбољи савет грађанима који се баве купопродајом је пажљиво читање свих упутстава за коришћење портала и често постављаних питања. Наравно, пријава сваке крађе, па чак и у најмањем износу, утицаће да се домаће судство пробуди и припреми пред преговоре са ЕУ када је реч о високотехнолошком криминалу и заштити права потрошача.

Извор: Б92 и 021.rs