Пацијенти који дуже од месец чекају на специјалистичке прегледе у дому здравља или болницама, имају право на преглед код приватника и рефундацију од РФЗО.

Међутим, већина не зна за то, а и здравствене установе избегавају да дају потврду да преглед није могуће обавити у року, јер се новац, који се враћа пацијенту, скида са рачуна установе.

Иако се по тврдњама директора домова здравља на ове прегледе не чека дуже од месец дана, ситуација је сасвим другачија, пишу Вечерње новости.

Када смо позвали ДЗ „Милутин Ивковић“ на Палилули речено нам је да се заказује преглед на почетку месеца за следећи и да се за неколико дана попуне сви термини. Тако се за заказивање ултразвука стомака, срца, офталмолога, мора сачекати тек почетак јуна да би се добио термин за јул. И за неуропсихијатра се чека минимум месец и по дана.

Слично је било и у ДЗ „Врачар“, где нам је речено да слободних термина за специјалистичке прегледе има тек у другој половини јула. За преглед код ендокринолога чека се и дуже од три месеца.

“Два пута сам одлазила у палилуски дом здравља да закажем ултразвук стомака, али су ме враћали јер нису имали слободне термине. На крају сам успела почетком априла да закажем за крај маја. Када сам отишла да закажем, ординација и чекаонице су биле празне, па ми није јасно о каквим гужвама причају. Пошто не могу толико да чекам, урадила сам ултразвук приватно”, каже читатељака С. Б.

Право на надокнаду трошкова у приватним ординацијама осигураници имају за прегледе за које не постоје листе чекања. То се односи на разне ултразвучне прегледе, рендгенска снимања, тест оптерећења… Не могу се рефундирати трошкови приватно урађеног снимања скенером, магнетном резонанцом, операције катаракте, уградње вештачког кука и колена.

Ипак, мало је пацијената који успеју да добију потврду на основу које могу да наплате преглед код приватника.

“Пацијенти нам се жале да здравствена установа неће да им изда потврду да не могу да им закажу преглед за месец дана, како би после прегледа код приватника могли да наплате трошкове”, кажу у Удружењу за заштиту права изабраних доктора опште медицине Србије.

“За то су одговорни директори, који морају да сносе одговорност за оно што раде њихови запослени. И Министарству здравља смо постављали више пута питање одговорности због неиздавања потврда, али без одговора”, кажу.

Извор: сајт Б92, Вечерње новости