Potpredsednik Vlade je danas predstavio i Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije između Evropske investicione banke i Republike Srbije.

On je uputio poziv poslanicima da podrže predložene zakone kako bi svi koji su konkurisali iz sektora malih i srednjih preduzeća dobili podršku za obrtna sredstva i održavanje tekuće likvidnosti.

Podrška će biti realizovana kroz Fond za razvoj, objasnio je on i precizirao da je rok otplate za održavanje likvidnosti 48 meseci, grejs period 18 meseci, a kamatna stopa jedan odsto na godišnjem nivou.

Prema njegovim rečima, minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, za zadruge 200.000 dinara, dok maksimalni iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica može biti do 10 miliona dinara.

Potpredsednik Vlade je rekao da je maksimalan iznos kredita za mala pravna lica 60 miliona dinara, a za srednja pravna lica do 100 miliona dinara.

Imajući u vidu da su privredni subjekti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja posebno bili pogođeni zbog pandemije, vodilo se računa o tome da im se omogući korišćenje sredstava pod nešto povoljnijim uslovima, naveo je on.

Nedimović je ukazao na to da je rok otplate za ove kredite do pet godina, a uključuje grejs period do dve godine, sa istom kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou.

Izvor: sajt Vlade RS
Naslov: Redakcija