Na dnevnom redu sednica Narodne skupštine, koja počinje u sredu je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, pa je zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao poslanike da, bez obzira kojoj stranci pripadaju, glasaju za taj zakon.

Prema njegovim rečima, na taj način glasaju za bolji život Beograđanki i Beograđana, a da će novi zakon omogućiti decentralizaciju grada i veće nadležnosti opštinama, tako što će, navodi, spustiti nivo odlučivanja bliže građanima.

– “Zakon o glavnom gradu će omogućiti decentralizaciju prestonice. To smo i obećali građanima, ali moram da kažem da su to i pre nas i drugi obećavali, a radili su suprotno. Ne zaboravimo kako je Dragan Đilas poslednjim Statutom grada potpuno centralizovao Beograd – rekao je Vesić.

Vesić je ukazao da će ukoliko izmene i dopune Zakona o glavnom gradu budu usvojene, Beograd biti podeljen na dve zone –- prigradsku i gradsku.

Kako je objasnio, gradsku zonu činiće 10, a prigradsku sedam opština, i na taj način biće urađena podela nadležnosti.

– Što se tiče prigradskih opština, one će dobiti mnogo više nadležnosti. Takođe ćemo tražiti da opštine osnivaju uslužne centre, kao što je Opština Grocka takav centar otvorila u naselju Kaluđerica i time omogućila građanima da 90 odsto stvari urade na jednom mestu, čak i stvari iz domena republike, kao što su PIO fond ili Katastar nepokretnosti. Na taj način ćemo spustiti nivo odlučivanja bliže građanima i to je suština ove politike” – naveo je zamenik gradonacelnika.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija