Primena elektronskog fakturisanja u transakcijama unutar javnog sektora (G2G), i u transakcijama privatnog sektora ka javnom (B2G) biće obavezna od 1. maja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Novi sistem eFaktura će značajno olakšati i ubrzati rad privrede i javnog sektora, te ispuniti jedan od glavnih zahteva privrede, brži povraćaj PDV-a. S obzirom na to da je budućim korisnicima potrebno još vremena da se prilagode novom modelu, mi ćemo odložiti početak njegove primene na 1. maj 2022. godine“, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Sistem eFaktura biće uveden fazno: 

  • od 1. maja obavezu izdavanja i primanja imaće javni sektor u međusobnim transakcijama kao i privatna preduzeća kada izdaju fakturu javnom sektoru,
  • od 1. jula javni sektor će biti u obavezi da izdaje eFakturu privatnom,
  • od 1. januara 2023. na eFakture će u međusobnom poslovanju morati da pređe i privatni sektor odnosno obveznici PDV-a.

Reforma, kako se navodi u saopštenju NALED-a, predstavljaće veliku promenu za više od 10.000 korisnika javnih sredstava kao i 125.000 preduzeća.

Oni više neće izdavati i primati fakture na papiru, a elektronska procedura za sve njih značiće „niže troškove, manje birokratije i brže plaćanje“, dok će državi obezbediti „efikasniji nadzor nad poreskim prihodima i smanjenje sive ekonomije“, dodaje se u saopštenju.

Na sajtu efaktura.gov.rs otvoren je kontakt centar, a za pitanja je na raspolaganju i mejl adresa efakture@naled.rs

Više od 80 zemalja u svetu nalazi se u nekoj od faza uvođenja eFaktura dok su obavezne u svim članicama EU. 

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da su eFakture smanjile administrativno opterećenje privrede u Švedskoj za 25 odsto, a u Sloveniji i na Kipru za dvostruko više, navodi se.

Najveću uštedu vremena za izradu fakture postigli su u Finskoj (sa 15 na minut), Švedskoj (sa 20 na dva minuta) i Poljskoj (sa 30 na tri minuta).

Tekst predloga Zakona možete preuzeti u nastavku:
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju

 

Izvor: sajt Nova ekonomija
Naslov: Redakcija