Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да су у поступку издавања безбедносног сертификата означеног степеном „ДРЖАВНА ТАЈНА“ Родољубу Шабићу, поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, прекршен низ, практично све релевантне одредбе Закона о тајности података.

Кршење закона, а поготово безразложно одугловачење поступка безбедносне провере и његово даље, ничим образложено пролонгирање, има за последицу то да је повереник (будући да је важност сертификата који је имао у међувремену истекла) остао без сертификата, који је нужна претпоставка за приступ неким од класификованих докумената, односно за обављање неких од најделикатнијих задатака из његове надлежности.

Овакво поступање утолико је теже схватљиво и објашњиво што повереник спада у круг изузетно малог броја лица којима је претходних година два пута издаван сертификат највишег степена, који је, дакле, два пута пролазио најригорознију, посебну безбедносну проверу, што би требало да битно олакшава поступак провере.

У писму упућеном директору БИА, повереник га је позвао да без одлагања, разлоге за овакво поступање изнесе пред јавност.

 

Извор: сајт Повереника