Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da su u postupku izdavanja bezbednosnog sertifikata označenog stepenom „DRŽAVNA TAJNA“ Rodoljubu Šabiću, povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, prekršen niz, praktično sve relevantne odredbe Zakona o tajnosti podataka.

Kršenje zakona, a pogotovo bezrazložno oduglovačenje postupka bezbednosne provere i njegovo dalje, ničim obrazloženo prolongiranje, ima za posledicu to da je poverenik (budući da je važnost sertifikata koji je imao u međuvremenu istekla) ostao bez sertifikata, koji je nužna pretpostavka za pristup nekim od klasifikovanih dokumenata, odnosno za obavljanje nekih od najdelikatnijih zadataka iz njegove nadležnosti.

Ovakvo postupanje utoliko je teže shvatljivo i objašnjivo što poverenik spada u krug izuzetno malog broja lica kojima je prethodnih godina dva puta izdavan sertifikat najvišeg stepena, koji je, dakle, dva puta prolazio najrigorozniju, posebnu bezbednosnu proveru, što bi trebalo da bitno olakšava postupak provere.

U pismu upućenom direktoru BIA, poverenik ga je pozvao da bez odlaganja, razloge za ovakvo postupanje iznese pred javnost.

 

Izvor: sajt Poverenika