Beograd – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić istakao je da kontrolori ne mogu da legitimišu građane u prevozu.

Kako navodi, odluka Skupštine grada Beograda da kontrolori u gradskom prevozu putnicima koji nemaju kartu mogu da uruče elektronske prekršajne naloge je neustavna i nezakonita.

Šabić je u pismu gradončelniku i predsedniku Skupštine grada Beograda (Siniši Malom i Nikoli Nikodijeviću) naveo da je taj akt podzakonske snage i ne može biti osnov za „pravo kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju“.

Ustav Srbije u članu 42. jemči zaštitu podataka o ličnosti. I odlukom Ustavnog suda Srbije sa sednice od 30. maja 2012. potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti„, naveo je Šabić.

U pismu koje je objavljeno i na sajtu poverenika, ukazano je da je ustavom određeno da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom, a po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti obrada ličnih podataka dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku osobe o čijim se podacima radi.

Poverenik je naveo i da se značaj uređenja naplate javnog prevoza nikako ne dovodi u pitanje, ali da se to mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a navedena odluka izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

Očekujem da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke, kako bi se izbegle moguće neželjene reakcije građana, i da ne bi bilo potrebe da se preduzimaju drugi koraci u skladu sa ovlašćenjima poverenika„, piše u pismu.

Skupština grada Beograda je 8.9.2016. godine, usvojila izmene Odluke o javnom linijskom prevozu po kojoj će kontrolori u gradskom prevozu moći putnicima, ukoliko nemaju kartu da uručuju elektronske prekršajne naloge.

Prema toj odluci, kontrolori će moći da uzimaju podatke od putnika i da ih odmah prosleđuju komunalnoj policiji koja će ih sa elektronskim potpisom i prekršajnom prijavom vraćati kontroloru, da bi je on potom uručio onom ko nema kartu.

Do sada kontrolor je onom ko se švercuje mogao da proda posebnu kartu po ceni od 2.000 dinara ili da uzme podatke o putniku i prosledi ih Komunalnoj policiji.

Prema novoj odluci na aparatima koje nose kontrolori će moći odmah da odštampaju prekršajni nalog, odnosno kaznu. U obrazloženju te odluke je navedeno da će time biti smanjeni troškovi davanja prekršajnih naloga, kojih su na mesečnom nivou između 12.000 i 15.000 dinara.

Izvor: sajt B92