Београд – Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић истакао је да контролори не могу да легитимишу грађане у превозу.

Како наводи, одлука Скупштине града Београда да контролори у градском превозу путницима који немају карту могу да уруче електронске прекршајне налоге је неуставна и незаконита.

Шабић је у писму градончелнику и председнику Скупштине града Београда (Синиши Малом и Николи Никодијевићу) навео да је тај акт подзаконске снаге и не може бити основ за „право контролора да утврђује идентитет, односно обрађује податке о идентитету грађана, ни за обавезу грађана да им те податке дају“.

Устав Србије у члану 42. јемчи заштиту података о личности. И одлуком Уставног суда Србије са седнице од 30. маја 2012. потврђено је да подзаконски акти не могу бити ваљан правни основ за обраду података о личности„, навео је Шабић.

У писму које је објављено и на сајту повереника, указано је да је уставом одређено да се прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уређује законом, а по Закону о заштити података о личности обрада личних података дозвољена ако се заснива на некој законској одредби или на пристанку особе о чијим се подацима ради.

Повереник је навео и да се значај уређења наплате јавног превоза никако не доводи у питање, али да се то мора чинити искључиво у границама које утврђују Устав и закони, а наведена одлука излази из тих оквира, па је неуставна и незаконита.

Очекујем да се надлежни органи Града Београда суздрже од спровођења такве одлуке, како би се избегле могуће нежељене реакције грађана, и да не би било потребе да се предузимају други кораци у складу са овлашћењима повереника„, пише у писму.

Скупштина града Београда је 8.9.2016. године, усвојила измене Одлуке о јавном линијском превозу по којој ће контролори у градском превозу моћи путницима, уколико немају карту да уручују електронске прекршајне налоге.

Према тој одлуци, контролори ће моћи да узимају податке од путника и да их одмах прослеђују комуналној полицији која ће их са електронским потписом и прекршајном пријавом враћати контролору, да би је он потом уручио оном ко нема карту.

До сада контролор је оном ко се шверцује могао да прода посебну карту по цени од 2.000 динара или да узме податке о путнику и проследи их Комуналној полицији.

Према новој одлуци на апаратима које носе контролори ће моћи одмах да одштампају прекршајни налог, односно казну. У образложењу те одлуке је наведено да ће тиме бити смањени трошкови давања прекршајних налога, којих су на месечном нивоу између 12.000 и 15.000 динара.

Извор: сајт Б92