Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да је циљ те канцеларије да својом процесном активношћу издејствује доношење повољних суседских пресуда, којима се поред пружања правне заштите дискриминисаним лицима, упућује и јасна порука јавности да је дискриминација забрањена и да се делотворно санкционише.

Говорећи на саветовању „Судска пракса у области антидискриминационог законодавства“, које организује Правосудна академија уз подршку ОЕБС-а, Јанковићева је указала и на досадашње активности на уједаначавању судске праксе у области недискриминације као и искуствима Повереника у стратешким парницама са аспекта странке, саопштено је из њене канцеларије.

Она је нагласила да је, сврха стратешких парница обезбеђивање правилног тумачења или правилне примене антидискриминационих прописа, па самим тим и да се путем судске праксе појасни смисао одређеног прописа, или да се путем ове праксе укаже на то да је одређени пропис потребно изменити, допунити, односно унапредити.

На скупу су учествовале судије из сва четири апелациона суда – из Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша као и судија Врховног касационог суда Лидија Ђукић.

Они су говорили о досадашњој судској пракси у области недискриминације са предлозима о активностима које треба преузети на уједаначавању судске праксе, наводи се у саопштењу.

Извор: сајт РТС-а
Наслов: Редакција