Ministar za rad Zoran Đorđević navodi da poslodavci koji žele da produže radnicima plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana treba da dostave, pored potpisanog zahteva i svih detalja o kompaniji i poslednjoj isplaćenoj zaradi, i kratko obrazloženje zašto i zbog kojih okolnosti treba da bude produženo plaćeno odsustvo radnicima.

Poslodavci koji svoje zaposlene, s obzirom na trenutnu vanrednu situaciju u Srbiji, upute na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana treba da dostave Ministarstvu za rad elektronskim putem Odluku nadležnog organa poslodavca potpisanu od ovlašćenog lica ili Zahtev poslodavca sa potpisom zakonskog zastupnika.

Iz ministarstva napominju da nije potrebno navoditi broj radnih dana na koji se zaposleni upućuje na plaćeno odsustvo, jer se rešenje o davanju saglasnosti izdaje samo za period dok je na snazi vanredno stanje.

Ministar za rad Zoran Đorđević objašnjava da poslodavci, pored zahteva koji treba da bude potpisan i svih detalja o samoj kompaniji i oko toga kada je isplaćena poslednja zarada, treba da dostave i kratko obrazloženje zašto i zbog kojih okolnosti treba da bude produženo plaćeno odsustvo radnicima.

Ono što je vrlo bitno je da treba dostaviti i neku kontakt adresu na koju će nadležni vratiti rešenje, ali takođe i neki kontakt telefon ako bude potrebna nekakva dopuna, navodi ministar.

Đorđević kaže da se na sajtu Ministarstva rada i Vajber zajednici detaljno objavljuju svakoga dana sve važne odluke i informacije, i poziva sve građane i poslodavce da prate taj sajt.

Izvor: sajt RTS-a
Naslov: Redakcija