Naslovna Pravo Popis poljoprivrede planiran za drugu polovinu 2023. godine

Popis poljoprivrede planiran za drugu polovinu 2023. godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će popis poljoprivrede, koji je planiran za drugu polovinu 2023. godine, dati sveobuhvatan prikaz toga gde se nalazi srpska poljoprivreda u odnosu na period od pre 10 godina.

Nedimović je, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine, rekao da je predviđeno da rezultati popisa budu objavljeni godinu dana kasnije.

Potpredsednik Vlade je objasnio da će Srbija dobiti i bazu podataka i statističke podatke vezane za poljoprivredu, istakavši da će donosiocima odluka u vezi sa tom građom ubuduće biti lakše, jer će podaci odgovarati realnom vremenu.

On je istakao da je situacija u oblasti poljoprivrede znatno bolja nego ranije, preciziravši da je država za mere koje se, između ostalog, tiču pomoći poljoprivrednicima za mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje, 2016. godine mogla da izdvoji približno 600 miliona dinara.

Nedimović je naglasio da je četiri godine kasnije isplaćeno 11,2 milijarde dinara, što govori o tome koliko je povećan kapacitet države, ali i koliki je broj onih koji apliciraju za pomenutu pomoć, koja se finansira isključivo iz budžeta.

Izvor: sajt Vlade RS
Naslov: Redakcija