Poljoprivrednici koji imaju male posede uskoro bi mogli da dobiju i manje obaveze za plaćanje penzijskog osiguranja, dok bi vlasnici većih gazdinstava trebalo da izdvajaju veće sume.

Kako nezvanično saznajemo, poljoprivrednicima za koje se utvrdi da imaju da plate nesrazmerno velika dugovanja i namete, u odnosu na ekonomsku snagu gazdinstva, biće ponuđen otpis dugovanja. Ako mu se oproste dugovanja, moraće da pristane na određene uslove, o kojima se još razmatra. S druge strane, biće mu ponuđeno da plati samo glavnicu, koja kod svih predstavlja manje od polovine duga, jer je sve ostalo kamata.

Uz to, svima koji budu plaćali svoja dugovanja, biće ponuđeno nekoliko modela – na rate ili kroz neki reprogram. U svakom slučaju, poljoprivrednicima će biti data mogućnost da sami izaberu šta im odgovara.

– Ubuduće će ti nameti biti proporcionalni veličini ekonomskog gazdinstva, pa neće isto biti za onog koji obrađuje hektar i sto hektara zemlje – ističe naš izvor. – Država će propisati koja je minimalna cena koju će poljoprivrednici morati da uplaćuju, u zavisnosti od veličine svog gazdinstva, pa će im tolika biti i penzija. Ko bude hteo veću, može da uplaćuje koliko bude hteo, ali ne ispod minimalno propisane granice.

O ovom problemu, nedavno je govorio i ministar finansija Siniša Mali. Tokom rasprave o predloženom rebalansu budžeta za 2020. godinu, rekao je da je svestan problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, kada su penzije u pitanju. Ministar Mali tada je kazao da je od svog kolege Branislava Nedimovića dobio predlog, koji se sada analizira u Ministarstvu finansija.

– Siguran sam da ćemo tokom naredne godine imati definitivno rešenje – rekao je nedavno Mali u Skupštini Srbije. – Neće to biti jednostavno rešenje, ali moj stav je da moramo da završimo tu priču jednom za svagda, jer ovako kraja nema.

Poljoprivrednici u Srbiji imaju penziju oko 11.000 dinara, a procenjuje se da za doprinose duguju oko dve milijarde evra. I poslanik SVM Arpad Fremond kazao je da ima poljoprivrednika koji gazduju na malim površinama i nemaju odakle da plate penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ni zdravstveno.

ĐAKOVIĆ: POMIRITI SVE INTERESE

OVO je problem koji godinama čeka rešenje. Mora se uvažiti interes poljoprivrednika, ali i države. Nije normalno da vlasnik pet hektara zemlje i onaj koji ima 500 plate iste poreze i doprinose. Isto tako, nije u redu da poreza i doprinosa nema, a da se stalno očekuje od države pomoć u vidu subvencija – smatra Goran Đaković, poljoprivrednik i agro stručnjak. – Na kraju svi hoće penziju, a neće da plate. Treba naći takvo rešenje za ubuduće, koje neće opterećivati i demotivisati poljoprivrednike, jer to treba da bude cenjeno i poštovano zanimanje.

Izvor: sajt Novosti
Naslov: Redakcija