Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije pokrenula je danas, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i uz podršku kompanija „Masterkard“ i „Viza“, nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.

Kampanja ima za cilj jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019–2020.

U takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima.

One lokalne samouprave koje motivišu svoje građane na to da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine, kao i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika, zaslužiće vredne nagrade.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je tim povodom da je osnivanjem te kancelarije prvi put omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi na portalu eUprave i da je obezbeđena potrebna infrastruktura za postavljanje POS terminala na sve šaltere opštinskih i gradskih uprava, policijskih uprava i šaltere katastra širom Srbije.

Prema njegovim rečima, do danas je u 60 gradova i opština u Srbiji postavljeno 250 POS terminala na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51.000 transakcija.

To znači da građani isto toliko puta nisu morali da idu na šaltere banaka ili pošta kako bi platili administrativne takse, već su na jednom mestu, samo jednim dolaskom, završili kompletan posao, ukazao je Jovanović.

On je podsetio na to da je uvođenje POS terminala za opštine i gradove besplatno i da predstavlja jednu od bitnih mera Nacionalnog plana za suzbijanje sive ekonomije 2019–2020, uputivši još jednom poziv da se sve lokalne samouprave uključe u ovu akciju kako bi se zajednički gradila efikasna i transparentna javna uprava u službi građana.

Jovanović je dodao da takmičenje opština i gradova građanima omogućava i najniže provizije za elektronsko plaćanje, ali im takođe pruža priliku da osvoje vrednu nagradu za svoj grad ili mesto – dečje igralište.

Takođe, kako je istakao, Kancelarija će nagraditi i prvih pet opština ili gradova koji budu imali najviše transakcija u odnosu na broj stanovnika u periodu akcije, odnosno 1. jul–31. decembar, sa mogućnošću da svoju internet prezentaciju izrade po ugledu na sajt Vlade Srbije „U službi građana“ sa svim funkcionalnostima dvosmerne komunikacije i alatima koji omogućavaju lakši pristup za slepe i slabovide osobe.

Kancelarija za IT i eUpravu je do sada instalirala POS terminale u 51 lokalnoj samoupravi, a ostale lokalne samouprave zainteresovane za učešće u takmičenju mogu da do 17. juna zaključe sporazum sa Kancelarijom o postavljanju terminala.

Svakako, i druge opštine koje su zainteresovane da omoguće ovaj vid jednostavnog plaćanja administrativnih taksi mogu potpisati sporazume i posle ovog roka, ali one neće biti uključene u nagradnu igru.

Pored besplatne instalacije i obuke za korišćenje POS terminala, lokalne samouprave za sebe, građane i privredu obezbediće i najniže provizije za uplate na šalterima – 45 dinara za iznose manje od 4.500 dinara, odnosno jedan odsto za veća plaćanja, kao i besplatno brendiranje šalter sale i učešće u kampanji i promociji.

Član IO NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović istakao je da bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost.

Država dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi, izjavio je Spasović.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečjim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, dok će pet prvoplasiranih dobiti internet-prezentaciju „U službi građana“, u skladu sa standardima internet prezentacije Vlade Srbije, a prvih deset gradova i opština plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“, koja će im biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

www.srbija.gov.rs