Više od 40 lokalnih samouprava dobiće priliku da ažurira svoje baze podataka o nekretninama i time poveća obuhvat naplate poreza na imovinu. Naime, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar finansija Dušan Vujović i NJ. e. ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, potpisali su Memorandum o razumevanju kojim i zvanično počinje projekat „Reforma poreza na imovinu”.

Kroz ovaj projekat će oko 40 lokalnih samouprava u celoj Srbiji dobiti priliku da ažurira svoje baze podataka o nekretninama i time poveća obuhvat naplate poreza na imovinu. Pet najuspešnijih podeliće nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.

Ovaj projekat, koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, jako je bitan za uvođenje reda u lokalnim samoupravama, imajući u vidu da mnoge lokalne samouprave imaju finansijskih problema, budžeti su im u deficitu i prezadužene su. Jedan od načina da prevaziđu ove teškoće jeste da povećaju svoje izvorne prihode boljom naplatom poreza. Upravo kroz ovaj projekat 40 opština i gradova dobiće priliku da sredi evidenciju o poreskim obveznicima, što će omogućiti bolju naplatu prihoda.

Projekat će trajati četiri godine, a već sada je izvesno da će gradovi i opštine dobijeni novac ulagati u infrastrukturne projekte, koji će biti korisni za sve stanovnike tih lokalnih samouprava.

U pilot-fazi ovog projekta, u kojoj je učestvovalo devet opština iz istočne Srbije, procenat povećanja naplate poreza na imovinu u periodu od 2013. do 2016. godine u proseku je 197 procenata, dok se poreske stope nisu menjale.