Више од 40 локалних самоуправа добиће прилику да ажурира своје базе података о некретнинама и тиме повећа обухват наплате пореза на имовину. Наиме, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар финансија Душан Вујовић и Њ. е. амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге, потписали су Меморандум о разумевању којим и званично почиње пројекат „Реформа пореза на имовину”.

Кроз овај пројекат ће око 40 локалних самоуправа у целој Србији добити прилику да ажурира своје базе података о некретнинама и тиме повећа обухват наплате пореза на имовину. Пет најуспешнијих поделиће наградни фонд од милион франака, који је обезбедила Влада Швајцарске.

Овај пројекат, који се реализује уз подршку Владе Швајцарске, јако је битан за увођење реда у локалним самоуправама, имајући у виду да многе локалне самоуправе имају финансијских проблема, буџети су им у дефициту и презадужене су. Један од начина да превазиђу ове тешкоће јесте да повећају своје изворне приходе бољом наплатом пореза. Управо кроз овај пројекат 40 општина и градова добиће прилику да среди евиденцију о пореским обвезницима, што ће омогућити бољу наплату прихода.

Пројекат ће трајати четири године, а већ сада је извесно да ће градови и општине добијени новац улагати у инфраструктурне пројекте, који ће бити корисни за све становнике тих локалних самоуправа.

У пилот-фази овог пројекта, у којој је учествовало девет општина из источне Србије, проценат повећања наплате пореза на имовину у периоду од 2013. до 2016. године у просеку је 197 процената, док се пореске стопе нису мењале.