Послодавци у Србији моћи ће својим запосленима да исплаћују зараде и нерадним данима, чак и ноћу, а грађани ће истог тренутка на својим рачунима имати уплаћени новац.

Ово омогућава нови „инстант“ платни систем, који са радом почиње од 22. октобра.

До сада, пракса је била да уколико послодавац одлучи да у петак послеподне исплати зараду радницима, новац је могао да „легне на рачун“ тек у понедељак, или, у случају да је празник – тек након њега.

Грађани ће новац моћи одмах да подигну на шалтеру или на банкомату, а банке су дужне да им омогуће приступ њиховом новцу 24 сата током целе године.

Инстант плаћање ће бити могуће и путем телефона за све грађане који, на пример, желе да своје рачуне у продавници плате на овај начин.

Трошкови ће бити нижи у односу на плаћање картицама, јер банке приликом сваког провлачења картице кроз терминал узимају провизију.

Како истичу у НБС, инстант плаћања представљају праву револуцију у свету плаћања, имајући у виду да ће омогућити пренос новчаних средстава са рачуна на рачун у режиму 24 сата недељно током целе године, са тренутном доступношћу средстава кориснику.

То значи да ће за свега неколико секунди онај коме је плаћање намењено добити средства на свом рачуну, а онај ко плаћа потврду да је плаћање извршено и средства одобрена.

Банке које буду пружале услуге инстант плаћања биће у обавези да омогуће инстант плаћања на шалтерима у оквиру својих експозитура, као и коришћењем електронских канала попут интернет и мобилног банкарства (опционо могу једно или друго, али најкасније до 1. априла 2019. године након чега морају омогућити инстант плаћања клијентима на свим каналима на којима омогућавају плаћања).

Платни систем Народне банке Србије такође омогућити и да се пренесе новац примаоцу а да се не мора знати његов број текућег рачуна.

Биће довољно да се зна број мобилног телефона, будући да систем за инстант плаћања даје могућност да клијенти повежу број свог мобилног телефона са текућим рачуном тако да уколико неко жели да им уплати новац није потребно да зна број текућег рачуна већ је довољно да има број телефона меморисан у именику на свом мобилном уређају.

Новина коју доноси систем за инстант плаћања је и услуга презентовања података о рачуну или тзв. Елецтрониц Билл Пресентмент анд Паyмент.

То значи да ће велики издаваоци месечних рачуна за услуге попут мобилних оператора, оператора кабловске телевизије, предузећа која се баве снабдевањем електричном енергијом и водом, пружаоци осталих комуналних услуга, имати могућност да податке о тим рачунима у електронској форми (коришћењем одговарајућих порука) достављају у е-банкинг или м-банкинг апликације на захтев корисника тих апликација – грађана и привреде.

Посебна пажња је посвећена и стварању услова за инстант плаћања на продајном месту, о чему је еКапија писала.

У склопу припрема за почетак рада платног система за инстант плаћања Народна банка Србије донела је сет аката којима се уређује рад овог система али и одлуке којима се уређује начин пружања овог иновативног сервиса корисницима платних услуга, наводе у НБС.

Извор.: сајт Е-капија