Skupština Srbije počela je raspravu o izmenama Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka u Srbiji ili njihovim filijalama u bivšim republikama SFRJ, kao i o još nekoliko zakonskih predloga.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona trgovini, o robnim berzama, zakona o potvrđivanju Konvencije u uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima i o izmenama Zakona o elektronskoj trgovini.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se izmene Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana donose kako bi Srbija ispunila svoje obaveze u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, te da će se rok za isplatu duga produžiti za šest meseci i da se rokovi pomeraju zbog nemogućnosti štediša da prikupe dokumentaciju potrebnu za isplatu do juna 2019. godine.

Mali je rekao da će usvajanjem Konvencije u uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima Srbija moći da sa 128 država potpisnica razmenjuje poreske podatke, da je to važno zbog naplate poreza i da Konvencija stupan na snagu 1. decembra.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja Aleksandra Tomić da je Konvencija važna, jer tako Srbija pokazuje da ide „rame uz rame“ sa ekonomski razvijenim državama.

Izvor: sajt N1
Naslov: Redakcija