Строже казне за вожњу под дејством алкохола, прекорачење брзине, некоришћење аутоседишта за децу, само су неке од новина Закона о безбедности у саобраћају који се од данас и званично примењују.

Дамир Окановић, стручњак за безбедност саобраћаја, објавио је 11 тешких прекршаја за које су прописане највеће казне – новчана од 100.000 до 120.000 хиљада динара, 14 казнених поена, као и осам месеци забрана управљања возилом.

А ево и који су то прекршаји.

1. Вожња под дејством алкохола

Управљање возилом са 1,21 до 2 промила алкохола следи ова казна, с тим што се за 1,21 до 1,6 промила алкохола у крви одузима не осам, већ 9 поена.

2. Прекорачење брзине у насељу од 71 до 90 км на сат

Уколико у насељу прекорачите брзину од 71 до 90 километара на сат следи вам највећа новчана казна, односно ако аутомобил возите од 121 до 140 километара на сат.

3. Вожња аутопутем преко 200 на сат

Најстрожија казна која је прописана новим Законом о саобраћају добија се ако се на аутопуту прекорачи брзину од 81 до 100 километара на сат, тачније уколико се ауто вози брзином од 201 до 220 километара на сат.

4. Превоз детета на месту возача

Новина у закону је драконска казна уколико превозите децу млађу од 12 година на месту возача.

5. Превоз детета које није у ауто-седишту

Можда и најбитнија од свих највећих могућих новчаних казни је санкција за несавесне родитеље који своју децу нижу од 135 центиметара не возе у ауто-седиштима.

Ту неодговорност родитељи ће убудуће морати да плате у неким случајевима чак четири пута скупље него до сада, односно 120.000 динара, што је око 1.000 евра, а изриче се и 14 казнених поена и забрана вожње 8 месеци.

6. Бекство са места тешке несреће

Најстрожије бити кажњени сви они који побегну са места тешке саобраћајне несреће.

7. Вожња без упаљеног светла

Новчаном казном,одузимањем поена и забраном управљања возилом биће кажњени сви они који буду возили ноћу на неосветљеном путу, без иједног упаљеног светла

8. Вожња без возачке дозволе

Вожња без иједне положене категорије, односно без возачке дозволе убудуће е се сматрати тешким прекршајем који подразумева и највећу новчану казну.

9. Претицање возила које се зауставило да пропусти пешака

Новина због којег ће возачи са извесним олакшањем моћи да дочекају измену и допуну закона је та да ће моћи без казне да претичу трактор, мотокултиватор, радну машину, запрегу или бицикл преко пуне линије. Наравно, уколико том приликом не угрожавају саобраћај из супротног смера. Међутим, претицање возила које се зауставља да би пропустио пешака на пешачком прелазу, биће најстрожије кажњено.

10. Вожња за време забране

Уколико возачи за време забране вожње, вози кола, убудуће ће то спадати у тешке прекршаје. Исто ће важити и ако је дозвола одузета.

11. Скривање идентитета возача

Уколико нећете да одате индетитет особе која је возила ваша кола, а које је камера снимила, следи казна и до 120 хиљада динара. Раније се за ово плаћала казна од 20 до 30 хиљада динара. Међутим, за ову казну се не изричу додатни поени нити следи забрана,већ се плаћа само новчана казна.

Извор: сајт Блиц-а