Ministarstvo privrede je 10.10.2016. godine započelo javnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koja će trajati do 30. oktobra, a ministar privede Goran Knežević izjavio je ranije da je cilj tih izmena ubrzavanje procesa stečaja, što će dorineti boljem funkcionisanju privrede.

„Cilj nam je da se ubrzaju procesi stečaja, ali i da se omogući svim poveriocima, koji su do sada bili izuzetno oštećeni u tom procesu, da što više profitiraju i što više monetiraju svoja potraživanja“, rekao je ministar Knežević Tanjugu u subotu.

On je dodao da se u Ministarstvu radi na izmenama i dopunama Zakona o stečaju i da će taj zakon biti na javnoj raspravi u narednih tridesetak dana.

„Želimo svima koji imaju neke primedbe, dopune, predloge i rešenja da omogućimo da u narednih mesec dana učestvuju u javnoj raspravi kako bi dobili kvalitetan zakon“, rekao je Knežević, koji očekuje da posle javne rasprave zakon uđe u skupštinsku proceduru i možda već i do Nove godine bude usvojen.

Izmene i dopune zakona se predlažu u cilju unapređenja poslovnog okruženja tako da ono bude sigurno za poslovanje, saopštilo je to ministarstvo.

Novim rešenjima prevazilaze se problemi u primeni postojećeg zakona, poboljšava položaj poverilaca, uz zaštitu interesa i očuvanje položaja preduzeća u stečaju.

Cilj je da stečaj u praksi bude način da preduzeće prevaziđe poteškoće, namiri poverioce i stane na noge, a u slučajevima kada to nije moguće, namiri poverioce i preostalu imovinu proda nekom ko će je staviti u funkciju.

Izmenama i dopunama Zakona o stečaju osigurava se aktivno učešće poverilaca u postupku odlučivanja od značaja zanamirenje njihovih obaveza.

Unapređuje se i postupak prodaje imovine i poboljšavaju procedure.

Ministarstvo privrede poziva predstavnike državnih organa, sudova, javnih službi, stečajne upravnike, privrede subjekte i njihova udruženja, stručnu javnost, nevladin sektor i druge zainteresovane da uzmu učešće u javnoj raspravi.

Direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Danijela Vazura, rekla je da će Nacrtom zakona obezbeđeni poverioci moći da utiču na izbor ili razrešenje stečajnih upravnika. Kako je istakla, uvodi se pravo preče kupovine za obezbeđene poverioce i omogućava obustava postupka stečaja i prodaje imovine u trenutku kada se namire poverioci.

Značaj ovih izmena i unapređenje odredaba Zakona će doprineti tome da se prekine začarani krug dugovanja između preduzeća, a i radnici u ovim preduzećima će brže naplaćivati svoja potraživanja, jer značajan broj njih ima status založnih poverilaca.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju ukinuće mogućnost višemesečnih ili višegodišnjih zastoja u stečajnim postupcima tokom kojih su rokovi podnošenja planova reorganizacije produžavani.

Najznačajnije izmene predviđene Nacrtom zakona:

– Skraćuju se rokovi za odluku o bankrotu i reorganizaciji
– Uvode se efikasniji mehanizmi za razrešenje stečajnih upravnika
– Predmeti se daju ovlašćenim proceniteljima koji će procenjivati vrednost imovine u stečaju
– Ubrzava se prodaja imovine koja nije od značaja za reorganizaciju

Nacrt zakona i druge informacije mogu se pronaći na sajtu 
http://www.privreda.gov.rs/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-stecaju/

Prezentacije i rasprave o predloženom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju vodiće se na okruglim stolovima, koje će organizovati Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i Privredna komora Srbije.

Primedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se Ministarstvu privrede, na adresu Kneza Miloša 20 ili elektronskim putem na e-mail adresu: stecaj@privreda.gov.rs navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug