Министарство привреде је 10.10.2016. године започело јавну расправу о изменама и допунама Закона о стечају, која ће трајати до 30. октобра, а министар приведе Горан Кнежевић изјавио је раније да је циљ тих измена убрзавање процеса стечаја, што ће доринети бољем функционисању привреде.

„Циљ нам је да се убрзају процеси стечаја, али и да се омогући свим повериоцима, који су до сада били изузетно оштећени у том процесу, да што више профитирају и што више монетирају своја потраживања“, рекао је министар Кнежевић Тањугу у суботу.

Он је додао да се у Министарству ради на изменама и допунама Закона о стечају и да ће тај закон бити на јавној расправи у наредних тридесетак дана.

„Желимо свима који имају неке примедбе, допуне, предлоге и решења да омогућимо да у наредних месец дана учествују у јавној расправи како би добили квалитетан закон“, рекао је Кнежевић, који очекује да после јавне расправе закон уђе у скупштинску процедуру и можда већ и до Нове године буде усвојен.

Измене и допуне закона се предлажу у циљу унапређења пословног окружења тако да оно буде сигурно за пословање, саопштило је то министарство.

Новим решењима превазилазе се проблеми у примени постојећег закона, побољшава положај поверилаца, уз заштиту интереса и очување положаја предузећа у стечају.

Циљ је да стечај у пракси буде начин да предузеће превазиђе потешкоће, намири повериоце и стане на ноге, а у случајевима када то није могуће, намири повериоце и преосталу имовину прода неком ко ће је ставити у функцију.

Изменама и допунама Закона о стечају осигурава се активно учешће поверилаца у поступку одлучивања од значаја занамирење њихових обавеза.

Унапређује се и поступак продаје имовине и побољшавају процедуре.

Министарство привреде позива представнике државних органа, судова, јавних служби, стечајне управнике, привреде субјекте и њихова удружења, стручну јавност, невладин сектор и друге заинтересоване да узму учешће у јавној расправи.

Директорка Агенције за лиценцирање стечајних управника, Данијела Вазура, рекла је да ће Нацртом закона обезбеђени повериоци моћи да утичу на избор или разрешење стечајних управника. Како је истакла, уводи се право прече куповине за обезбеђене повериоце и омогућава обустава поступка стечаја и продаје имовине у тренутку када се намире повериоци.

Значај ових измена и унапређење одредаба Закона ће допринети томе да се прекине зачарани круг дуговања између предузећа, а и радници у овим предузећима ће брже наплаћивати своја потраживања, јер значајан број њих има статус заложних поверилаца.

Нацрт закона о изменама и допунама Закона о стечају укинуће могућност вишемесечних или вишегодишњих застоја у стечајним поступцима током којих су рокови подношења планова реорганизације продужавани.

Најзначајније измене предвиђене Нацртом закона:

– Скраћују се рокови за одлуку о банкроту и реорганизацији
– Уводе се ефикаснији механизми за разрешење стечајних управника
– Предмети се дају овлашћеним проценитељима који ће процењивати вредност имовине у стечају
– Убрзава се продаја имовине која није од значаја за реорганизацију

Нацрт закона и друге информације могу се пронаћи на сајту 
http://www.privreda.gov.rs/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-stecaju/

Презентације и расправе о предложеном Нацрту закона о изменама и допунама Закона о стечају водиће се на округлим столовима, које ће организовати Агенција за лиценцирање стечајних управника и Привредна комора Србије.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству привреде, на адресу Кнеза Милоша 20 или електронским путем на е-маил адресу: stecaj@privreda.gov.rs наведено је у саопштењу.

Извор: Тањуг