Naslovna Finansije Po treći put država isplaćuje pomoć – 50% od minimalne zarade,

Po treći put država isplaćuje pomoć – 50% od minimalne zarade,

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da država danas, po treći put, isplaćuje 50 odsto od minimalne zarade, ističući da se za tu vrstu pomoći prijavilo 1.126.000 radnika, odnosno približno 230.000 preduzeća.

Mali je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da je današnja isplata deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima, preciziravši da je ukupno, sa prethodna dva paketa, svaki zaposleni iz privatnog sektora, koji se prijavio za tu vrstu pomoći, dobio po 175.000 dinara.

Kada saberemo samo ovaj treći paket, tri puta po 50 odsto minimalne zarade, to je više od 45.000 dinara koje je svaki zaposleni u privatnom sektoru dobio od države, objasnio je ministar.

On je naglasio i da je ovu vrstu pomoći država isplatila u dinar i u dan, napomenuvši da je ova mera doprinela da se broj nezaposlenih ne poveća, kao što je to bio slučaj u mnogo razvijenijim zemljama.

Prema njegovim rečima, država je kroz ovu finansijsku podršku pokazala da ima zdrave javne finansije i koliko je jaka i spremna da najveći teret krize preuzme na sebe.

Mali je predočio da Srbija u prvom kvartalu imala stopu rasta od 1,7 odsto, što je najviša stopa u Evropi u ovom trenutku, dodavši da je cilj države da pređe nivo od šest odsto do kraja ove godine.

Ministar je, takođe, najavio da će 16. juna biti isplaćeno po 3.000 dinara svim penzionerima koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine, dok će dan kasnije početi isplata za građane koji su se za tu podršku prijavili preko sajta Uprave za trezor ili kol centra.

On je podsetio na to da prijava za 3.000 dinara za građane starije od 16 godina koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine traje do 15. juna, navodeći podatak da se do sada prijavilo približno 1.216.000 građana.

Istovremeno, Mali je najavio i da će država 14. juna isplatiti pomoć od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Sve što smo na početku godine rekli i obećali, u smislu isplate minimalne zarade, pomoći nezaposlenima, penzionerima, isplate prvih 30 evra, ide po planu, istakao je Mali.

On je podsetio na to da će preostalih 30 evra svim punoletnim građanima koji su se prijavili za tu pomoć država isplatiti u novembru, dok će u septembru penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

Kako je naglasio, veoma je važno da nastavimo sa vakcinacijom ovim tempom, kako bismo što pre došli do kolektivnog imuniteta i otvorili u potpunosti našu ekonomiju.

Izvor: sajt Vlade RS
Naslov: Redakcija