„PLATI“ je novi sistem „E uprave“, koji građanima omogućava da na nov i efikasan način plate takse i naknade za usluge koje pružaju organi javne uprave, a predstavili su ga Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova i Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elekronsku upravu.

Na portalu „eUprava“ razvijen je poseban sistem www.plati.euprava.gov.rs, koji omogućava kreiranje jedinstvenog platnog naloga za bilo koju uslugu koji sadrži jedinstveni poziv na broj odobrenja. Na ovaj način u potpunosti se eliminiše potreba donošenja overene uplatnice u papiru kao dokaza da je plaćena odgovarajuća taksa ili naknada. Nakon kreiranja platnog naloga, građani na Portalu eUprava mogu platiti ulslugu Dina, Viza, Master i Maestro platnom karticom svih banaka koje posluju na tržištu Srbije. Takođe, uplatnicu mogu da sačuvaju i plate je putem svog naloga elektronskog bankarstva, ili na šalteru bilo koje banke ili pošte.

Trenutno na ovom sistemu dostupno je 300 usluga Ministarstva unutrašnjih poslova, kao što je plaćanje taksi i naknada prilikom vađenja novih ličnih karata i pasoša, registracije vozila, izdavanja saobraćajne dozvole itd, a uskoro i ostali organi državne uprave će početi da koriste ovaj sistem.

– Samo od januara ove godine na Portalu eUprava preko 24.000 građana je zakazalo termin za ličnu kartu i pasoš i svi oni su morali da odu do banke ili pošte kako bi platili takse i naknada – naveo je Jovanović.

– Od sada građani to više neće morati da rade. Dovoljno je da preko Portala eUprava zakažu termin i preko sistema „Plati“ kreiraju uplatnicu i plate, a ta uplata biće evidentirana i dostupna šalterskom službeniku prilikom odlaska u zakazan termin.

Izvor: sajt Novosti
Naslov: Redakcija