Turističke aranžmane iz Srbije za inostranstvo od 30. jula agencije naplaćuju isključivo po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS), kako je propisano novousvojenim Zakonom o trgovini („Sl. glasnik RS“, br. 52/2019 – dalje: Zakon).

To znači da je turističkim agencijama od 30. jula zabranjeno da usluge naplaćuje po višem kursu dinara od onog koji propisuje NBS, a što je do sada bilo uobičajeno.

U turističkim agencijama objašnjavaju da su primorani da povećaju cene aranžmana.

– Moramo da plaćamo partneru u inostranstvu preko banke u evrima. Nama banke računaju zvaničan kurs i apsolutno ih ne zanima srednji kurs NBS, nego ih interesuje tržišni prodajni kurs. Prema tome, nama će banka i dalje naplaćivati prodajni kurs, a mi ćemo morati strankama da naplaćujemo po srednjem kursu. Tako da je svaka agencija u Srbiji, koja radi sa inostranstvom, sada u minusu od dva do tri odsto po aranžmanu. Recimo, prodajni je 120,3, a srednji 117,7 što je oko 2,5 odsto razlika u ceni – objašnjavaju u jednoj turističkoj agenciji u Beogradu.

To dovodi do toga da će agencije da povećaju cene, kao što su mnoge već najavile.

– Agencije kojima ide slabije prodaja će iskoristiti ovu situaciju i neće povećati cenu aranžmana. Oni će svesno ostati bez oko tri odsto zarade ne bi li primamljivije bile cene za turiste. Ali, većina agencija već diže cene za dva do pet odsto, u zavisnosti od aranžmana da bi nadomestili manjak u koji smo dovedeni odlukom usred sezone. Napominjem da je sezona u punom jeku – kažu u agenciji.

Tvrde da sada moraju da zaposle veliki broj ljudi koji će raditi na promeni cena, moraće da štampaju nove cenovnike, da obezbede nove obračune, a to sve košta.

– Da se ovo barem desilo u septembru ili kada prođe letnja sezona, bilo bi mnogo jednostavnije, a ne sada kada je najveća gužva – nezadovoljni su u agencijama.

Procena je da će aranžmani zbog toga u proseku biti skuplji za oko 10 evra, ali ne i oni koji su ranije uplaćeni. Cena zakupljenog smeštaja do 29. jula ne podleže izmenama.

– Ako je aranžman 500 evra, a danas je kurs jedne poslovne banke 120,6 to je 60.300 dinara. Dok je srednji kurs NBS danas 117,78, a to je 58.890 dinara. Ako neko ne plaća u celosti, nego 30 odsto od 500 evra to je 150 evra ili 18.090 dinara ako još danas uplati. Recimo, da je po kursu NBS bilo bi 17.667 dinara. Druge dve rate bi bile 42.000 dinara, a ovako će biti 41.000. Gubitak za agenciju je uvek 1.000 do 2.000 dinara – objašnjava jedna turistička radnica.

Veruje da će mnogi aranžmani biti skuplji.

Ali, pošto će većina aranžmana biti skuplja, klijenti su, kao i u agencijama, nezadovoljni.

Novo rešenje za naplatu aranžmana za inostranstvo je prihvaćeno tokom izrade Predloga zakona, a predlog je dala NBS u čijem saopštenju se navodi da će na ovaj način biti rešeno dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac.

Zakon je usvojen sa ciljem da cene aranžmana postanu u potpunosti uporedive i predvidljive jer neće zavisiti od dnevnog prodajnog kursa banaka.

Izvor: sajt Blic-a
Naslov: Redakcija