28.1.2016. godine, u Uniji poslodavaca Srbije potpisan je poseban kolektivni ugovor za delatnost poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije. Kolektivni ugovor su potpisali Unija poslodavaca Srbije, Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost.

Ispred UPS kolektivni ugovor je potpisao Dragan Mijanović, predsednik Sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, šumarstva i ribarstva UPS rekao je da je PKU nakanda za topli obrok i regres, izražena u novčanom iznosu, “zamrznuta” na tri godine, odnosno tokom primene kolektivnog ugovora. Dragan Zarubica, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije zaposlenih u poljoprivredi i duvanskoj industriji ovom prilikom je izjavio da očekuje da se u najkraćem roku donese odluka o proširenom dejstvu jer je to od velikog značaja za sve zaposlene u delatnostima koje su predmet ugovora. Potpisnik ispred UGS Nezavisnost bio je Dejan Titović.

 

Kolektivnim ugovorom regulisano je da se osnovna zarada za poslove koje zaposleni obavlja utvrđuje opštim aktom ili ugovorom o radu na jedan od dva sledeća načina:

1.    Množenjem minimalne cene rada po radnom času uvećane za pripadajuće doprinose koji se plaćaju iz zarade i porez, koeficijenta posla i vremena provedenog na radu ili

2.    Množenjem minimalne zarade utvrđene za prosečno 174 časa uvećane za pripadajuće doprinose koje se isplaćuju iz zarade i porez i koeficijent posla.

Izvor: sajt Unije poslodavaca