Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je konferenciji za medije na temu „Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi: novi zakonski okvir i on-line sistem za prijavu radnika“.

Ovaj projekat ne bi bio moguć bez podrške predsednice Vlade Rerpublike Srbije Ane Brnabić, koja je ovom prilikom istakla da on predstavlja primer suštinske strukturne kompleksne reforme u sistemu državne uprave, sistemu finansija, načinu rada na terenu i timskog rada.

Ministar Đorđević je rekao da se ovim zakonom prvi put uvodi pravo na penzijsko invalidsko osiguranje za ovu kategoriju lica, tako da će radeći na ovim poslovima steći pravo na penziju.

„ Sezonski radnici u poljoprivredi koji rade na dan, dva ili duže, u zavisnosti od vremenskih prilika i sezone u poljoprivredi, najčešće rade za nadnicu, bez ikakvog osiguranja i prava po osnovu rada, a ovim zakonom stiču pravo na penziju. Neće im se obustavljati isplata na novčane nadoknade kod Nacionalne službe za zapošljavanje, neće se skidati sa evidencije nezaposlenih, neće biti obustavljene isplate novčane socijalne pomoći u skladu sa propisima o socijlanoj zaštiti, tako da će svoj kućni budžet moći da dopune naknadom za sezonski rad“ rekao je ministar Đorđević.

Takođe, ministar Đorđević je istakao i da sezonski radnici ostvaruju prava na ograničeno radno vreme i pravo na odmor u toku dnevnog rada, dnevni i nedeljni odmor, kao i sva prava na bezbedne i zdravstvene uslove rada i zaštitu na radu.

Pored predsednice Vlade Brnabić i ministra Đorđevića konferenciji su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ambasador Republike Nemačke u Srbiji Njegova ekselencija Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Izvor: sajt Ministarstva za rad…
Naslov: Redakcija