Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је данас велики дан за привреду, јер се привреди више не може наметнути обавеза да користи печат и најавила од наредне године увођење електронске архиве.

Она је, на изложби печата и конференцији о е-пословању, рекла да се нада ће Влада Србије до краја године Скупштини Србије предложити Закон о електронском архивирању.

Навела је да ће државна управа наставити још неко време да печатира, али да је важно да је привреда тога ослобођена. То је предвиђено ступањем на снагу Закона о привредним друштвима, који прописује да се привреди не може наметнути обавеза употребе печата ниједним посебним прописом.

Брнабић је позвала привреднике да на мејл адресу ukidanje.pecata@gov.rs доставе информацију на којим местима им је тражен печат.

– Од 1. новембра имаћемо и позовни центар и за примедбе на друге електроснке услуге – рекла је она.

Ана Брнабић је рекла да је за конкуретност привреде важна је електронска управа и да је то један од приориотета владе Србије.

Председник НАЛЕД-овог Савеза за е-управу Жељко Томић истакао је да је део пројекта било и спровођење анализе 39 прописа који регулишу најчешће пословне процесе привреде и институција, као што је вођење пословних књига, фактурисање, издавање уверење и порески поступци.

– Утврђено да је 22 прописа потребно мењати, јер уколико желимо да развијамо е-пословање из прописа морамо да елиминишемо термине као што су оригинал, фоткопија, подношење доказа о уплати, уручење или непосредни увид у документ јер у пракси значе обавезу доласка на шалтер, иако за тим нема потребе у 95% случајева – рекао је он.

Додао је да је основу за ово дао Закон о општем управном поступку који је омогућио да институције саме прибављају и размењују податке из својих евиденција, што је грађанима уштедело више од 500.000 сати курирског рада за државу или 57 година чекања у редовима.

Британски амабасадор Денис Киф истакао је допринос британске амбасаде и Владе Уједињеног Краљевства развоју е-управе у Србији и додао да су кроз Фонд за добру управу до сад одоберни пројекти вредни 12,5 мил ЕУР, од којих је 5,2 мил ЕУР иде на подршку транспарентнијој и јефтинијој управи.

Он је рекао да државна институција има и до 20 милиона страница докумената, због чега страда шума од 1.300 стабала. Како је навео, трошкови за управљање тим документима износе око милион евра, а око 100.000 евра треба за њихово одржавање и складиштење.

Извор: сајт Е-капија