Paušalci su ove godine prvi put poreska rešenja dobili u poreskom sandučetu na portalu Poreske uprave, a u NALED-u kažu da je taj novi elektronski sistem „mala revolucija“, jer će obveznici unapred znati tačan iznos poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje koji treba da plate, kažu u NALED-u.

U NALED-u navode da se do sada dešavalo da poreska rešenja za paušalce kasne po nekoliko meseci, a da su se od ove godine sva poreska rešenja za paušalce našla u poreskim sandučićima do 20. januara, uz obavezu da porez plate do 18. februara.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović kaže za Tanjug da su do sada poreski inspektori određivali visinu poreza i doprinosa, a sada to radi elektronski sistem po jasno utvrđenim kriterijumima, tako da softver opredeljuje iznose koji treba da budu plaćeni.

Navela je da sada paušalci pomoću kalkulatora na sajtu Poreske uprave mogu da provere koji će iznos poreza biti u ovoj godini i iznosi koji se očekuju u naredne tri godine.

Bojovićeva kaže da je još jedna značajna novina za paušalce koji tek počinju da obavljaju neku delatnost to što će odmah po prvoj registraciji dobiti poreska rešenja u roku od 48 sati:

– Više ne moraju da podnose zahtev Poreskoj upravi i da traže da uđu u paušlani sistem, nego u roku od 48 sati od kada se prijave u APR-u od Poreske uprave dobijaju rešenje u svoje poresko sanduče.

Pored mogućnosti da pristupe poreskom sandučetu na portalu Poreske uprave ako imaju kvalifikovani elektronski potpis, druga opcija je da angažuju računovođu ili da ovlaste prijatelja koji ima kvalikfikovani elektronski potpis da pristupe njihovom rešenju.

Imaju, dodaje, mogućnost i da na kalkulatoru na sajtu Poreske uprave ukucaju svoju delatnost i potrebne podatke i da dobiju iznos poreza koji je potpuno identičan onom koji se nalazi na njihovom rešenju u poreskom sandučetu i plate već danas.

Izvor: Tanjug/E-kapija
Naslov: Redakcija