Еминентни правни стручњаци – судије, професори правних факултета и адвокати основали су, како је саопштено данас, Центар за правосудна истраживања (ЦЕПРИС) који је као своју мисију определио изучавање и унапређење правосуђа у демократском друштву заснованом на владавини права и подели власти.

ЦЕПРИС је основан протеклог викенда и независна је невладина организација, која је окупила стручњаке у области правне науке и праксе са циљем анализе узрока садашњег стања и понуде могућих праваца консолидације и развоја правосуђа, саопштено је из тог Центра.

За председника ЦЕПРИС-а изабран је адвокат из Новог Сада Слободан Бељански, а за председника Управног одбора судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић.

Чланови ЦЕПРИС-а су некадашња председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро, редовна професорка Правног факултета Универзитета у Новом Саду у пензији Маријана Пајванчић, редовни професори Правног факултета Универзитета у Београду Миодраг Јовановић и Зоран Мирковић, као и њихов колега, који је и судија Уставног суда Србије Горан П. Илић.

Такође ту су и адвокати из Београда Владимир Ђерић и Небојша Мараш, адвокат из Новог Сада Владимир Бељански и доцент Правног факултета Универзитета у Београду Бојан Спаић.

Оснивачи ЦЕПРИС-а су уверени је да постоји велика потреба за удружењем ове врсте, нарочито у периоду када Република Србија, с бројним проблемима у домаћем правосуђу, започиње приступне преговоре о поглављима 23. и 24, која се тичу правосуђа, основних људских права и безбедности, наводи се у саопштењу.

Извор: сајт Тањуг-а