Potrebno je da škole organizuju nastavničko veće, roditeljske sastanke i relevantne aktivnosti za informisanje učenika (časovi odeljenskog starešine, rad učeničkog parlamenta, vršnjačke radionice i sl.), kao i da tokom ovih aktivnosti, materijale (flajere) koji su dostavljeni školskoj upravi, preuzmu i podele roditeljima, u cilju informisanja o svim mogućnostima koje pruža Platforma „Čuvam te“

„Obaveštavamo vas da je od 19. maja 2023. godine počeo sa radom elektronski sistem prijave nasilja za građane, nadležne organe i ustanove u okviru Nacionalne platforme „Čuvam te“ kojom se prevenira nasilje koje uključuje decu. Vlada Republike Srbije je formiranjem platforme do sada omogućila informisanje i obuku 5037 roditelja, 17036 učenika, 38011 nastavnika i 4844 vaspitača i predstavlja odličan obrazovno-vaspitni resurs.

Podsećamo da su sada sve obrazovno-vaspitne ustanove u obavezi da putem Nacionalne platforme prijavljuju svaki treći nivo nasilja Ministarstvu prosvete, odnosno nadležnoj školskoj upravi, kao i prvi i drugi nivo u vidu izveštaja, a u skladu sa propisanim procedurama. Takođe, putem Nacionalne platforme je sada omogućeno i obaveštavanje nadležnih institucija iz spoljašnje mreže zaštite (tužilaštvo, policija i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite) u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, što vas molimo da nadalje koristite.

U okviru Nacionalne platforme „Čuvam te“ formiran je Tim za trijažu, koji prosleđuje prijave građana školama, odnosno nadležnim školskim upravama i/ili republičkoj prosvetnoj inspekciji.

S obzirom da je cilj funkcionisanja platforme unapređivanje prevencije i efikasno reagovanje svih nadležnih sistema u situacijama nasilja, neophodno je da o mogućnostima koje pruža Platforma obavestite sve zaposlene, roditelje i učenike.

Sa ciljem informisanja o svim mogućnostima koje pruža pomenuta Platforma, potrebno je da u narednom periodu organizujete nastavničko veće, roditeljske sastanke i relevantne aktivnosti za informisanje učenika (časovi odeljenskog starešine, rad učeničkog parlamenta, vršnjačke radionice i sl.). Tokom ovih aktivnosti, molimo vas da materijale (flajere) koji su dostavljeni školskoj upravi, preuzmete i podelite roditeljima.

Očekujemo da u naredne dve nedelje obezbedite uslove da škola organizuje roditeljske sastanke svih odeljenja, za sve roditelje, na kojima će biti podeljeni flajeri sa informacijama u vezi Nacionalne platforme „Čuvam te“. Takođe, na sastancima je neophodno informisati roditelje da je Nacionalna platforma „Čuvam te“ nastala sa ciljem integrisanog pristupa u vezi svih pitanja koja se odnose na nasilje koje uključuje decu (kao žrtve ili počinioce). Prvi put je sedam ministarstava potpisalo protokol kojim se obavezalo da će koordinisano, preko platforme „Čuvam te“, građanima pružati sve formalne i neformalne informacije u cilju prevencije nasilja koje uključuje decu, kao i da će zajedno sa Ministarstvom prosvete kreirati obuke za nastavnike, učenike i roditelje kako bi ih podržali u prevenciji, prepoznavanju nasilja i ohrabrili ih da reaguju i prijave nasilje.

(Službeno mišljenje Ministarstva prosvete, br. 601-00-00032/2023-16 od 23.5.2023)