U poslednje vreme veliki broj stanara imao je pritužbe na rad upravnika zgrada, posebno na firme koje se profesionalno time bave. Nesavesni upravnici trebalo da odgovaraju pred Sudom časti Privredne komore Srbije.

Svaki profesionalni upravnik zgrade moraće da poštuje kodeks poslovnog morala. A to znači da savesno raspolaže novcem sa tekućeg računa stambene zajednice, da vlasnicima stanova omogući uvid u finansijsko stanje i promene na računu zgrade. Najmanje dva puta godišnje moraće da podnese izveštaj o svom radu.

O nesavesnim upravnicima raspravljaće Sud časti Privredne komore Srbije koji im može oduzeti i licencu za rad.

Stanari smatraju da je formiranje Suda časti dobra ideja, kako bi mogi nekom da se požale ukoliko su nezadovoljni radom upravnika.

Sanja Masnikosić Simić je profesionalni upravnik, zadužena za više od 20 stambenih zgrada na Čukarici.

Iznajmila je prostor i registrovala firmu za upravljanje. Na šta se stanari najčešće žale upravniku?

„Stanari se najčešće žale što ne popravljamo u zgradama sve, sad i odmah – od krečenja do ulaznih vrata, popravke interfona… neshvatajući da je potrebno da se izdvoji veća suma novca da bi se sve to odradilo“, objašnjava Sanja.

Napominje da stanari, i kada se ono što je pokvareno popravi, lift na primer, nisu spremni da izdvoje novac da bi se održao u ispravnom stanju.

Upravnik zgrade će povrediti kodeks poslovnog morala ako na primer neovlašćeno daje podatke o vlasnicima posebnih delova zgrade ili ne poštuje volju stambene zajednice i odluku o izboru drugog upravnika.

Kodeks poslovnog morala prpopisao je Zakon o stanovanju i održavaju zgrade. Kada profesionalni upravnik ponudi otkaz u firmi za koju radi, ona mora ponovo da registruje stambenu zajednicu, plati sve takse i sačini ugovor sa zgradom ako to stanari zahtevaju.

Zbog propusta u radu , koliko je poznato, nijedan upravnik zgrade do sada nije izgubio licencu za rad. Međutim, bilo je onih koji su se te licence odrekli jer su shvatili da nisu sposobni za tako odgovoran posao. Bilo je i upravnika koji licencu, zbog pritužbi stanara, nisu produžili iako im je to bila zakonska obaveza.

Izvor: sajt RTS-a
Naslov: Redakcija