Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da će od 1. juna početi da se primenjuje Zakon o opštem upravnom postupku koji će omogućiti građanima da dokumenta dobijaju na „jedan klik“. …

Od juna biće umreženo šest institucija – Ministarstvo državne uprave, MUP, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, PIO, Poreska uprava i Nacionalna služba za zapošljavanje, rekla je Brnabić na sastanku o reformama u javnoj upravi kojem prisustvuje više od 150 čelnika gradova i opština u Srbiji, kao i načelnici lokalnih uprava.

Ona je dodala da će za desetak dana početi obuka službenika za primeni tog softvera.

Ministarka je rekla u Sava centru da će tako građani moći da dobiju sve potrebne papire na jednom mestu.

Brnabić je podsetila da je do kraja 2016. bio rok za lokalne samouprave da prebace svoje matične knjige u elektronski oblik i pozvala one koje još nisu završile taj posao da požure, jer će onda njihovi građani biti diskriminisani.

Ona je navela da su lokalne samouprave prebacile svoje matične knjige posle 1946. godine u elektronski oblik 98 odsto, a zajedno sa matičnim knjigama pre 1946. godine 92,2 odsto.

Brnabić je naglasila da to nije loše, ali da nije ni naročito dobro pošto je već prošao rok.

„Velika reforma je pred nama, jedna od najvažnijih u mandatu ove vlade“, naglasila je Brnabić.

Uskoro se ukida overa zdravstvenih knjižica

Test faza ukidanja overe zdravstvenih knjižica počeće u junu, a zatim će u periodu od nekoliko meseci overa biti postepeno ukinuta,  najavila je ministarka  Ana Brnabić.

„Počećemo od juna to da radimo, ali nećemo uspeti da završimo do tada ceo proces, pošto smo opet imali problema sa usaglašavanju nekih stvari. U junu počinje testiranje i u par meseci postepeno puštamo ceo sistem“, rekla je Brnabić .

Na pitanje kada će građanima početi elektronske knjižice da stižu na kuće adrese, ona je rekla da je to pitanje za Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ona je objasnila da je sa elektronskim zdravstvenim  knjižicama iskrsao još jedan papir, a Ministarstvo državne uprave, nažalost, nije moglo da reaguje na to.

Izvor: rtv.rs